Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 август 2014 година

Пред сградата на Съда във Видин се събраха граждани в подкрепа на искането на Прокуратурата. В същото време до входа на Общината се проведе митинг в подкрепа на кмета Герго Гергов.
Снимка: Полина Тодорова

Окръжният съд във Видин отложи делото за отстраняване от длъжност на кмета на общината Герго Гергов. Делото е по искане на Софийска градска прокуратура, след съвместна операция на звеното за борба с корупцията и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Делото за отстраняване от длъжност ще се гледа от 14 часа на 14 август, а кметът Герго Гергов, който днес не се яви в съда, ще бъде принудително доведен. Герго Гергов е уличен в нарушение на служебните си задължения, като при договора за доставката на храни в бюджетните учреждения не е спазил Закона за обществените поръчки. Според ДАНС, на Общината са нанесени вреди за 150 хиляди лева и е разколебано общественото доверие в местната власт. Ако кметът на Видин бъде отстранен от длъжност, до приключването на процеса срещу него ще има временно изпълняващ длъжността. От седмица Герго Гергов е в отпуск, а за временно изпълняващ длъжността е определена Борислава Борисова, заместник кмет по хуманитарните дейности и социалната политика.

Липсата на лични документи не е пречка за хората от бедстващите райони да получат социални плащания
, каза за Радио ВИДИН директорът на Дирекция "Социално подпомагане" Оряхово Денис Мерджев, в която се приемат молбите за еднократна помощ в размер до 325 лева по пострадалите от Мизия. Приемът ще продължи докато има хора, които повадат молби. Няма да има срокове за приемане на документи, уточни Денис Мерджев. От МТСП съобщиха, че утре първите 522 пострадали от наводненията лица и семейства от Мизия, Крушовица, Бяла Слатина и Борован ще получат помощта в размер до 325 лева. Очаква се около 1150 нуждаещи се лица и семейства от наводнените селища в област Враца да имат нужда от този вид подкрепа, до момента са приети над 700 молби.  

Професор Йордан Христосков- служебен вицепремиер по социалната политика и министър на труда и социалната политика, и Йордан Бакалов- служебен министър на вътрешните работи, посетиха Мизия."До три дни районите в Мизия, в които все още има вода, ще бъдат отводнени, след което ще има цялостно почистване и дезинфекция", заяви вицепремиерът Йордан Христосков. Професор Йордан Христосков- служебен вицепремиер по социалната политика и министър на труда и социалната политика, и Йордан Бакалов- служебен министър на вътрешните работи, посетиха Мизия. Заедно с областния управител на Област Враца инж. Венцислав Василев, директора на ОД на МВР Враца Иван Кирилов и кмета на град Мизия Виолин Крушовенски те посетиха детската градина, където са настанени жителите от наводнениете квартали на Мизия. Служебните министри обещаха да бъдат отпуснати допълнителни бройки работни места по социалните програми за лица, които да се включат в почистването. Ще бъдат доставени фургони за всички бедстващи. До момента са подадени 724 молби за помощи, като бройката се очаква да нарасне значително. След посещението в Мизия, министрите и инж. Василев посетиха и другия бедстващ град- Бяла Слатина, където се срещнаха с кмета инж. Иво Цветков.

Неконтролирано изпускане на язовири и проливният дъжд са причината за бедствието в Мизия. Това заяви кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Ден преди трагедията водата в язовир "Ботево" започнала да се покачва драстично. Само за час водоемът вдигнал нивото си с една трета и водата започнала да изтича през преливника. Язовир "Ботево" е последният водоем по течението на река Бързина, която се влива в река Скът- наводнила Мизия. По думите на кмета на Хайредин нивото на язовир "Ботево" и нивото на съседния язовир "Рогозен" целогодишно се поддържат на минимално ниво. Целта е двата водоема да могат да поемат по-големи обеми вода при обилни валежи. Според Тодор Алексиев нивото на язовир "Рогозен", който е водосборен на още няколко водоема, е бил пълен на около 50%. Водите от "Рогозен" се вливат в язовир "Ботево", който пък е бил на санитарния минимум от 30%. "Според мен арендаторите са отворили кран на язовир или преливник, а пък оттам вече по веригата Малорад, Нивянин, Девене, прибавен и водосбор от дъжда, се е получил този воден удар. Точно откъде никой не може да каже, следствието ще го доказва. Но първия удар го пое язовир "Рогозен", а след това "Ботево", и отслабихме вълната, да имат време в Мизия да реагират"- категоричен е Тодор Алексиев. Прокуратурата ще проверява всички водоеми по река Скът, за да покаже дали с действието си или бездействието си има виновни за наводнението.

Проверка на фактическото състояние на язовира в местността "Край село", в землището на село Лесура, Община Криводол, извърши днес комисия, сформирана по заповед на Областния управител на Област Враца инж. Венцислав Василев. В състава на комисията са включени представители на Областна администрация Враца, експерт от "Регионално водно бюро", инспектор от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Враца, "Напоителни системи" и кмета на село Лесура Евгени Захариев. Комисията изготви протокол за състоянието на язовира и даде предписание за предприемане на превантивни мерки, с цел недопускане на неконтролиран разлив от язовира.

Вече е регистриран първият случай на мародерство- двама жители на Мизия са били хванати от полицията, докато изнасяли пералня от наводнена къща в града. Те се опитвали да изнесат и автомобилна гума с джантата. Образувано е досъдебно производство.

600 души ще могат да се хранят тази вечер в четири полеви кухни в Мизия. Пунктовете за храна са осигурени от Сухопътните войски. Кухните са разположени на три места и са оборудвани с палатки, маси и столове. За вечеря ще има сготвен зрял боб и плодове. Двадесет и четири военнослужещи, от които трима готвачи и един лекар, след предварителна дезинфекция на посудата имат готовност да се грижат за полевата кухня. Военнослужещи от военно формирование на 42800-Плевен и днес, 7 август, продължават участието си в спасителните дейности в Мизия. В бедстващия район е развърнат полеви продоволствен пункт за топла храна от четири полеви кухни, 4 водоноски, хладилно ремарке, агрегат за електрически ток АД-30, десет товарни и специални автомобила.

Куриерска фирма "Еконт Експрес" организира акция в подкрепа на засегнатите хора при наводненията в Мизия. Ирена Кадийска, управител на "Еконт Експрес"- офис Видин, поясни за Радио ВИДИН, че даренията могат да включват неща от първа необходимост, като: постелки, одеяла, чаршафи, завивки, вода и дълготрайни пакетирани и консервирани храни, дезинфектанти за ръце, перилни и почистващи препарати, санитарни принадлежности от първа необходимост, мокри кърпички, памперси за деца до 3 години и за възрастни, гумени ботуши, гумени ръкавици, чували за събиране на боклуци. Кампанията ще продължи до 8 август, включително.

Врачанският "Ротари клуб" ще подпомогне с 3 000 лева пострадалите от наводненията в Мизия, съобщиха от организацията. Със своя лепта в благородната кауза ще се включи и клубът на ротарианците от Монтана, които са осигурили 1 000 лева. С парите са купени стоки от първа необходимост, с които са приготвени 100 пакета за пострадалите от бедствието пенсионери. Пакетите съдържат сапун, мокри кърпи, прах за пране, тоалетна хартия, гумени ръкавици за многократна употреба, консерва "Русенско варено", буркани с лютеница и сладко, вафли, бисквити. Отделно от тези пакети ще бъдат предоставени и няколко стека памперси за възрастни, пластмасови чаши, вилици, ножове, лъжици. Благородната инициатива на ротарианците от Враца и Монтана продължава, а в петък ще има нова пратка за Мизия.

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия се проведе днес във Враца. Комисията обсъди  мерки за недопускането на поява и разпространение на заразни болести по животните, събирането на трупове на удавените животни и тяхното извозване и обезвреждане в екарисаж, дезинфекцията на засегнатите животновъдни обекти, провеждането  на проверки на обектите за производство, съхранение и търговия с храни на едро и дребно в засегнатите региони с цел предотвратяване на постъпването в хранителната верига на храни, негодни за човешка консумация. Хрисим Павлов, и.д. директор на Областна дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с усложнената обстановка в засегнатите от наводнението райони и взетите до този момент мерки. Той увери, че още от първия ден екипи работят в селата Горно Пещене и Нивянин, като отбеляза, че чак след оттеглянето на водата започва разгръщането на тяхната дейност.

Областният управител на Враца Венцислав Василев, в изпълнение на  разпоредбата на Изборния кодекс и Решение 652-НС /06.08.2014 г. на Централната избирателна комисия, свиква консултации за определяне състава на РИК-Шести Врачански изборен район, за насрочените на 5 октомври 2014 година избори за народни представители за 43-то Народно събрание. Консултациите ще се проведат на 9 август 2014 година, събота, от 11:00 часа, в заседателната зала на Областна администрация Враца. Провеждането на консултациите е публично.

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов изпрати покана до политическите партии и коалиции за провеждане на консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия за провеждане на избори за народни представители, насрочени с указ на президента на Република България за 05.10.2014 година. Консултациите ще се проведат на 10 август (неделя) от 11.00 часа, в заседателна зала №1 на Областна администрация Видин. За участие са поканени всички парламентарно представени партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, като и другите партии и коалиции. При постигане на съгласие между участвалите в консултациите политически сили, областният управител представя в ЦИК писмено предложение за състав на РИК не по-късно от 10 август 2014 година. Ако не се постигне съгласие, областният управител изпраща незабавно на ЦИК протокола от проведените консултации, заедно с предложенията и документите, предоставени от политическите партии.

Областният управител на Монтана Николай Пенчев ще проведе консултации за състава на Районна избирателна комисия  Монтана  на 10 август 2014 година, от 10:00 часа, в зала № 2, ет. 2 в сградата на областна администрация Монтана. В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции - ПП "ГЕРБ", КП "Коалиция за България", ПП "ДПС", ПП "АТАКА" и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени- коалиция "БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН" и коалиция "РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК". В консултациите може да участват и други партии, които не са парламентарно представени. При явяване на консултациите при областния управител представляващите съответната партия или коалиция от партии моля да се съобразят с изискванията, посочени в Решение № 652-НС/06.08.2014 година на Централната избирателна комисия.

Обществено обсъждане за поемане на банков кредит от община Берковица на стойност 370 000 лева се проведе днес при слаб интерес за около петнадесет минути
. Улици, пострадали от поройните дъждове, ще се ремонтират със средствата, съобщи Радослав Найденов, заместник кмет на Община Берковица:  "След поройните дъждове най-пострадали са улиците "Шабовица", "Страцимировска", "Царибродска". Заедно с тях трябва да се направят и нови тротоари в село Бързия. Средствата ще стигнат за предвидените дейности, така че да може да се гарантира нормален експлоатационен срок." Дългосрочният кредит е със срок на погасяване 72 месеца. Предстои гласуване на предложението на сесия на Общинския съвет, след което ще се проведе открита процедура за избор на банка, от която да се изтегли кредитът.

Четири фирми са подали документи за участие в процедурата по възлагане на обществена поръчка с предмет "Осигуряване на разпространение информация и публичност по проект: "Нов дом в град Видин". Ценовите оферти на кандидатите бяха отворени от комисия с председател Орлин Василев- секретар на Общината, който замени инж. Румен Лилов- директор на Дирекция "Устройство на територията", заради отсъствието му по обективни причини, съобщиха от пресслужбата на Общината. Документи за участие са подали: "Реклама Консулт" ЕООД Стара Загора, "Голди Лукс" ЕООД Видин, "Енерджи Спед" ЕООД Варна и "Диджитал Маркетинг Груп" ЕООД София. Проектът "Нов дом" се изпълнява по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: "Да не изоставяме нито едно дете, Компонент 2: Разкриване на социални услуги в общността", която се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд.

395 хиляди лева изплатиха през юли длъжници след старта на телефонната кампания на Националната агенция на приходите в Монтана за повишаване на събираемостта. С 324 неизрядни платци със задължения между 500 и 5000 лв. са проведени телефонни разговори, в резултат на което 157 от тях са се издължили към хазната. Най-висок е делът на вноските за задължителни осигурителни вноски и данък върху доходите на физически лица.

Жътвата на хлебното зърно в две от общините от Врачанска област приключи. Според данните на областната дирекция "Земеделие", пшеницата е прибрана от нивите в общините Оряхово и Роман. До началото на тази седмица в областта е прибрана реколтата от засетите с жито 468 135 дка, което е 77.25% от всичките 607 592 дка. Прибраното жито от тези площи е 213 077 тона, а средният добив от декар е 455 кг. Стопаните във Врачанско почти са прибрали в хамбарите и ечемика, където са ожънати 94.33% от засетите площи. При тази култура е приключила жътвата в общините Борован, Враца, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово и Роман. Приключва и прибирането на маслодайната рапица във Врачанска област, където неожънати са едва 0.07 процента от засетите площи.

За трета поредна година читалище "Просвета-1897" в с. Долна Кремена провежда лятната си програма "Весела ваканция". Тя цели да осмисли свободното време на учениците, да развие тяхното творческо мислене. Програмата има следните секции: Роден край; Творческа работилница; Млад читател; Работа с програма PowerPoint. Програмата ще бъде завършена със спектакъл на 15 август, където участниците ще покажат своите рисунки, презентации, драматизации и ще бъдат наградени.
Опитът ни от миналите години показа, че тази програма се приема с голям интерес от учениците и затова ще продължи и в бъдеще.

С празничен водосвет ще започне в събота, на 9 август, традиционният празник на гората и туризма в местността "Бела вода" над с. Стакевци. Празникът на Стакевския Балкан е с почти половинвековна история и събира повечето от членовете на старите фамилии от селото. Всяка фамилия има свое традиционно място за сядане, на което могат да се видят както старите обитатели на село Стакевци, така и живеещите в столицата или в чужбина синове и внуци. Хората смятат, че въпреки кризисните времена, в които живеят, традицията не трябва да се прекъсва. В местността "Бела вода" се намира и природната забележителност "Стакевски водопад" ("Сини вир").

Трета самостоятелна изложба откри днес- 7 август 2014 година, видинският художник Тома Томов. Мотото на изложбата е "Духовната атмосфера на Видин". Живописните творби са подредени в художествена галерия "Никола Петров". Тома Томов е роден във Видин през 1954 година. Твори в областта на живописта и рисунката, а уменията му на художник се проявяват особено ярко в илюстрацията. Страстта му е да рисува, въпреки че съдбата го води до избор на друга професия. "Подредил съм 35 живописни платна и 10 рисунки, които пресъздават духовната атмосферата на града ни като типажи, история, живи характери. Много ще се радвам, ако всеки намери нещо за себе си. В тази моя юбилейна изложба няма пейзажи, не представям Видин като туристическа дистинация, а като едно минало, което живее и до днес с характерите си, колкото и да са се изменили времената и взаимоотношенията между хората. Защото твърдо вярвам, че има неща, които не се променят", каза за Радио ВИДИН  д-р Тома Томов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58