Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключението ТИД- от Инголщат през Видин до делтата на Дунав

Снимка: Цветомир Цветанов

Днес участниците в 59-ото издание на международния гребен поход ТИД пристигат в Козлодуй. Преди това регатата, която стартира на 21 юни от Инголщат (Германия) и ще завърши на 5 септември в делтата на реката в Румъния, лагеруваха в Ново село, Видин и Лом.

ТИД или Tour International Danubien е ежегоден гребен поход по река Дунав, който преминава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката- Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България. В продължение на близо два месеца участниците в него преминават над 2000 км. Някои участници преминават цялото разстояние, други само отделни етапи, според желанието и възможностите им.

Началото на международната туристическа регата ТИД е поставено през 1955 година в Чехословакия, когато група ентусиасти решават да направят пътуване по Дунава- тогава с тежки дървени лодки. Групата стига по реката чак до Будапеща. Унгарците са впечатлени от инициативата и се присъединяват в това пътуване. Към тях по-късно се включват техни съмишленици от Австрия и Германия и така се учредява официално най-голямата международна гребна регата по Дунава.

За България началото е през 1964 г., когато на техническата конференция на ТИД има български представител. През следващата 1965 година, ТИД влиза на Българска територия до Видин, като спирките са само две: Ново Село и Видин, а българските участници- само четирима. През 1966 г. вече се говори за пълен български етап, като регатата стига до Русе, а през 1969 г. маршрутът е продължен до Силистра, където е и последната му официална спирка в българския участък до днес.

Срещнахме се с двама участници в тазгодишното издание на ТИД- германецът Леон, който участва за първи път и ветеранът Бончо Бончев от Варна, който тази година се включва за 34-ти път в регатата.

"По професия съм машинен инженер, но това не ми пречи вече около 34 години да присъствам на дунавската регата. Превърнахме се в едно братство по весла. Ние сме интернационално братство, тъй като тук има представители на държави от целия свят. Лишени сме от лукс по време на похода, но това не ни пречи" - сподели Бончо Бончев.

"Какво е ТИД за мен? Всъщност до миналата година дори не бях чувал за ТИД. Открих го случайно в интернет. Не ми харесваше много работата ми и исках да си почина. Тогава си купих лодка -рафт, която не е типична за участниците в ТИД. Започнах да търся някакво пътуване в Източна Европа и къде да си използвам лодката. Потърсих в Google и открих ТИД. Казах си "Това е перфектно, точно каквото търся!" Не съм сигурен точно каква е идеята на ТИД, но ми предлага именно това, което искам- да пътувам по река и да разглеждам различни страни", обясни 48-годишният германец Леон.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59