Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалистите в ЕП обвиниха Европейската комисия и Европейския съвет в бездействие по ставащото в Ирак, Газа, Сирия и Украйна

Снимка: europarl.europa.eu

Социалистите в Европейския парламент (ЕП) обвиниха Европейската комисия (ЕК) и Европейския съвет в бездействие по ставащото в Ирак, Газа, Сирия и Украйна и обявиха начало на кампания, наречена "Европа, събуди се!".

В остра декларация лидерът на левицата в Европарламента Джани Питела нарече срамно мълчанието на европейските институции и призова Евросъюза да поеме подобаващата му водеща роля.

Европейските институции са слепи и глухи за кризите, които ни заобикалят, светът около нас гори и ние не можем просто да излезем във ваканция и да оставим важните решения за края на лятото, заявява Джани Питела. Той нарича срам отказа на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй да свика извънредна среща на върха заради събитията в Украйна, Ирак, Сирия и ивицата Газа, и добавя, че историята ще заклейми подобно поведение при растящ брой цивилни жертви, продължаващи преследвания и крещящи нарушения на човешките права. 

Европа като родина на върховенството на закона има моралния и политически дълг да защити човешкото достойнство, както и религиозното и етническо разнообразие, пише лидерът на социалистите, според когото не може да чакаме до следващата среща на върха на 30-и август, за да чуем някакъв плах европейски шепот за продължаващите трагедии наоколо.

Европейският съвет и Европейската комисия са неубедителни и инертни на фона на тези проблеми, смятат социалистите - това е и мотивът за кампанията им "Европа, събуди се!", която ще се води във всички страни - членки с цел повишаване на общественото внимание и провокиране на по-ясна европейска реакция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!