Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 август 2014 година

Медия тур за журналисти в завода за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми край видинското село Сланотрън
Снимка: Йорданка Петрова

Собствениците на новия завод за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми край видинското село Сланотрън показаха изградените системи и съоръжения. Инж. Димитър Колев, съавтор на технологията и на патента и един от директорите на компанията. Той обясни пред журналисти, че готовите продукти, които се получават след преработката са минерално масло- гориво, сажди, тел за скрап и гипс. Новата технология няма отрицателен ефект върху околната среда, уточни изпълнителният директор Тодор Николов. Заводът до Сланотрън все още не работи. Разрешението за строеж е издадено на 2 декември 2010 година, а срокът за изпълнение е 12 месеца. Максималният брой работници ще е 13.

Пострадалата от наводнението Мизия да се балгоустрои със средства от структурните и инвестиционни фондове на Европейския съюз. Тази възможност беше обсъдена от Екатерина Захариева- вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране и Кристалина Георгиева- еврокомисар, отговарящ за  международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Най-вероятно ще бъде възможно финансиране по Програмата за развитие на селските райони, съобщават от министерството на регионалното развитие.

Правителството отпусна 40 000 лв. за подпомагане на законните наследници на хората, починали при наводненията в габровското село Враниловци и в град Мизия. Еднократната финансова помощ в размер на 10 000 лв. за всеки от починалите, ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане. Министерският съвет прие и решение на Областната администрация във Враца да бъдат предоставени лопати, кофи, ботуши и медицински маски, необходими за разчистване и отстраняване на пораженията в районите, бедстващи в следствие на наводненията от началото на месеца.

Община Плевен набира доброволци за оказване помощ на пострадалите от наводнението в град Мизия. Няма ограничения за желаещите да се запишат в екипа. Създадена е готовност първата група от Плевен да се включи със съдействие на 15 август. Часът на тръгване е 08.00 от спирка "Община Плевен" /посока парк "Кайлъка"/ с осигурен общински транспорт. Доброволците трябва да носят със себе си гумени ботуши, ръкавици, храна и вода за деня. Желаещите да се включат в екипа за помощ могат да се запишат на тел. 064/881 323 до 13.00 часа на 14 август.

Военнослужещите от Сухопътните войски продължават да помагат на жителите на гр. Мизия, пострадали от наводненията и природните бедствия. Заместник-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", старши комисар Васил Василев, заедно със старшина Николай Иванов- главен сержант на военно формирование 42 800- Плевен, координират действията по получаване на даренията (минерална вода, дрехи, ботуши и ръкавици) за бедстващите в Мизия. Лилия Петрова- доброволец към БЧК, изрази признателност към военнослужещите за съвместните действия при разтоварване на помощите, пристигащи от цяла България. За организацията на подаването на хранителните продукти за пострадалите в града, постоянно дислоцирани в Мизия са 23-ма военнослужещи.

Земеделци от Врачанско засипаха с молби за помощи Областната дирекция по земеделие в града. Според обобщените до момента данни, повече от 90 000 декара са компрометирани от проливните дъждове и градушките през юни и юли. Възможно е унищожените площи да са повече, тъй като се очаква още от десетки производители да подадат документи, с които да поискат компенсации от държавата. Площите с хлебно зърно във Врачански регион са най-компрометирани - 59 126 дка от засетите с пшеница ниви са унищожени от природните катаклизми това лято. Най-засегнатите райони се намират в общините Враца и Криводол. Зле е положението и при площите, засети със слънчоглед в областта, тъй като 13 170 дка са унищожени частично или напълно. Стопаните няма да приберат почти нищо и от маслодайната рапица, тъй като 8 600 дка с тази култура са под вода. Щети има и в нивите, засети с ечемик, овес и царевица, но конкретните поражения ще бъдат изчислявани тепърва.

Водният цикъл на Бяла Слатина започна през април миналата година и трябваше да завърши в началото на август 2014-та. "Заради наводненията и причинените щети по пречиствателната станция ще има забавяне от около две седмици", каза за Радио ВИДИН кметът на Бяла Слатина, Иво Цветков. Има забавяне при изплащането на средствата към изпълнитeля на водния цикъл. Тази година не са постъпвали никакви средства. Общината има 4 милиона лева за верифициране.

34.6 градуса е максималната температура, измерена в Монтана към 15 часа днес, съобщиха за Радио Видин от метеостанцията в Плевен. Абсолютният максимум за града е 36 градуса, като до края на деня е възможно рекордът да бъде подобрен, съобщиха от станцията. "Към 15 часа във Враца са измерени 33.7 градуса, Оряхово - 36, Кнежа - 36, Видин 33.4. До края на деня е възможно повишение на температурите с градус, два." Утре отново ни чака слънчево и горещо време. Максималните температури ще са от 33 до 38 градуса.

Главна инспекция по труда напомня на работодателите да съобразят режима на работа с високите летни температури и да предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Възможните опасности за живота и здравето на работещите могат да бъдат намалени чрез предприемане на технически и организационни мерки. Техническите мерки включват средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух в тях. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници и щори, както и оборудване на климатизирани помещения за почивка в производства, които не позволяват климатизиране на работните помещения. Според БДС 14 776-87 допустимата норма на температурата на въздуха на постоянни работни места в работните помещения е не по-висока от 28 °C - за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 °C - за тежка физическа работа. При определени условия тези стойности могат да нараснат до 31 °C. От 1 ноември влиза в сила специална Наредба за минималните изисквания на микроклимата на работните места, която беше обнародвана в Държавен вестник на 1 август.

Бутилирана минерална вода раздават пред сградата на Община Видин. Инициативата, на местната управа е заради високите летни температури. Община Видин ще раздава вода до края на седмицата. Осигурени са 300 литра и при необходимост ще се доставят нови количества, уверяват от Общината.

Бойко Балтаков е новият областен управител на Плевен. Той е главен архитект на Община Плевен. От 2009 г. до 2013 г. е бил заместник областен управител. Завършил е архитектурно и градоустройствено проектиране в Университета по архитектура, строителство и геодезия- София.

Нина Петкова е новият областен управител на Монтана. Правителството назначи нови губернатори на Монтана, Благоевград, Пловдив, Русе и Плевен. Петкова бе заместник областен управител в преиода от 2009 до 2013-та година. Тя е магистър по икономика от УНСС, има и следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация към университета.

Часовникът на сградата на областната администрация в Монтана отново работи. Електронният уред бе ремонтиран, а днес екип от специалисти го върна на мястото му. Часовникът бе монтиран върху ниското тяло на сградата на областната администрация в Монтана в първите дни на 21 век. Това бе една от инициативите на областта за посрещане на новото хилядолетие. Преди няколко месеца обаче светещите цифри показваха температура на въздуха от 55 градуса по Целзии. От областната управа се опитаха да извършат ремонт на място, но това не стана. В началото на юни алпинисти от Гражданска защита го свалиха от сградата. Сега вече електронният часовник, даващ информация за точен час и температура на въздуха в Монтана, вече работи. Информация на Любо Андреев.

Трудова борса за безработни младежи се състоя днес в Конферентната зала на Областна администрация във Видин. Тя е деветдесет и втората поред от планираните от Агенцията по заетостта за тази година.В трудовата борса участваха 31 работодатели, които обявиха общо 55 свободни работни места, основно за нискоквалифициран персонал. "Към момента се нуждаем от агроном, инженер "селскостопанска техника", както и от неограничен брой хора, разбиращи от лозя и лозарство... Стартираме работа след 1 септември и за начало се нуждаем от около 15 работници, като длъжността е "работник сортировач"... Търсим двама професионални шофьори, а в бъдеще и спедитор...", обясниха някои от работодателите. Сред обявените свободни работни места са за машинен оператор "шиене", шофьори, сервитьори, работник сортировач, монтажници, опаковчици, строителни работници, енергетик, лозари.  Присъстваха представители на Областен военен отдел Видин, които набираха кандидати за военна служба в Българската армия. Борсата бе посетена от 208 безработни младежи. Очаква се част от тях да бъдат наети на работа, обясниха от Агенцията по заетостта.

Преподаватели от област Видин получиха днес сертификати от курсове за квалификация. Обучението е осъществено от Консорциум на водещите университети в страната по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013г.". Сертификатите бяха връчени в актовата зала на СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин.

С решение на Министерски съвет правителството даде съгласието си "ВиК" - Видин да продаде свой имот в землището на село Гомотарци. Теренът от 1 208 кв. м ще бъде предложен на търг по Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, при цена, не по-ниска от определената от независим оценител. Постъпилите средства ще се използват от ВиК-оператора за извършване на инвестиции във водоснабдителната система.

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов провери хода на строително - възстановителните работи на читалище "Земеделец 1874 г." в с. Ново село. За цялостното обновяване на читалището- паметник са отпуснати 462 086 лева от държавния бюджет по Публичната инвестиционна програмата  "Растеж и устойчиво развитие на регионите". При посещението си днес в община Ново село Кръстьо Спасов остана удовлетворен от напредъка на ремонтните дейности, започнали преди два месеца. Основната реконструкция включва подмяна на покрива, дограмата и системата за топлоизолация, обновяване на фасадата, тротоарите и  зелените площи около сградата. Извършват се основни подобрения и във вътрешното пространство- на салона и сцената, работните помещения, архива и др.

През първото полугодие на 2014 г. в офис Враца на Националанта агенция по приходите (НАП) са извършени 70 дерегистрации по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) на юридически и физически лица, от тях 48 са по инициатива на орган по приходите. Най-голям е броят на лицата с прекратена регистрация, поради системно неизпълнение на задълженията им по този закон, допълват от НАП.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима членове на организирана престъпна група, създадена с цел лихварство,отвличания и рекет. Шестима от тях са били задържани в понеделник при операция на полицията във Врачанска област под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, съобщиха от държавното обвинение. Обвинения са повдигнати на ръководителите на групата- това са братята Ангел Попов, познат с прякора Главестия и Веселин Попов-Лунгара. Като участници са привлечени още: Анатоли Ангелов, Цветомир Ценов-Квиц, Милен Иванов-Бижуто, Ивайло Николов-Зъбчо, Боил Комаревски-Биби и Нина Македонска. На двама от участниците в групата предстои обвиненията да бъдат предявени, тъй като Анатоли Ангелов изтърпява присъда за убийство в български затвор, а Веселин Попов е в чужбина. Обвинение за съучастие в част от престъпленията на група (без да е участник в групата) е повдигнато и на сина на Веселин Попов - Веселин Веселинов Попов. Той също е извън пределите на страната. Според събраните до момента доказателства, престъпната група е действала от 2008 г. на територията на Враца, Козлодуй, Оряхово, Мизия, село Галиче и други селища в региона. Участниците са предоставяли заеми на нуждаещи се, като лихвите, налагани на длъжниците, често са достигали и надхвърляли двукратно дадените "на кредит" суми. Събирането на дълговете от закъснели с плащанията, е ставало с особена жестокост и гаври. С постановления на прокурор на шестимата с предявени обвинения е наложено задържане до 72 часа.

Кучета нападнаха 16 годишно момиче в парк Пашината в Берковица. Девойката се прибирала по тъмно от гости при приятелка. Спасила се е без ухапвания, защото случайни хора се намесили и изгонили кучетата. Преди дни млад баща в града едва успя да спаси детето си от ухапвания.

Този петък, 15 август във Видин ще бъде открит НАЦИОНАЛЕН МОТОСЪБОР NWmotors 2014. Организатори са Община Видин и местният мотоклуб "Норд-уест моторъс". Групата "РОК ОБЩЕСТВО", която събра близо 6 200 последователи в социалната мрежа Facebook и през април отбеляза своята втора годишнина събира своите фенове на първата по рода си "Среща на приятелите на "Рок Общество", която ще се състои тази събота, 16 август. Началото е от 17 часа в двора на бившето поделение, като събитието съвпада с мотосъбора. Идеята за срещата е на нейния основател, водещия на едноименното предаване по Радио ВИДИН, Пламен Коцев. Групата "РОК ОБЩЕСТВО" се радва на изключителна популярност и присъствие в социалната мрежа, като на ден там се публикуват стотици рок песни. В петък вечер на видинска сцена ще се изявят групите "Севи", Звезди и "Аналгин", а в събота са Буги Барабата и Милена бенд.

Кула усилено се подготвя за поредното, 98 издание на традиционния кулски панаир. Официалното откриване на панаира е на 18 август, от 19 часа, с празничен ритуал и богат концерт, в който ще участват съставите от Народно читалище "Просвета 1882" - гр. Кула и гости от гр. Белоградчик и с. Тополовец. Сутринта в залата на читалището ще бъде уредена кулинарна изложба-базар с традиционни кулски ястия, обредни хлябове и печива, приготвени от кулски домакини и изложба на изящни ръкоделия. 19 август е Денят на град Кула и започва с празничен ритуал с вдигане на знамена, водосвет в храма "Св. Св. Петър и Павел", тържествено заседание на Общинския съвет, а следобед на градския площад за всички граждани и гости ще пее народният певец Илия Луков с ансамбъл от Пиринския край. И следващите панаирни дни са изпълнени със събития- изложба на изящните и приложни изкуства, изложба на домашни любимци, детски игри с награди в крепостта "Кастра Мартис", детски пленер, забавно детско шоу на площада. Единадесетото издание на националния поетичен конкурс "Кулски поетичен панаир Йордан Йончев" ще се открие на 22 август от 20 часа в крепостта "Кастра Мартис", в съпровод на квартет от Видинската симфониета. Прелюдия към панаирната седмица е Петото издание на Мотокрос - Кула, който ще се проведе на 17 август, на мотопистата на околовръстния път за Видин. Стартът е от 09.30 часа, преди него ще бъде извършен водосвет за здраве и късмет на състезателите и гостите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00