Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Ако Русия не спре да въоръжава сепаратистите в Украйна, последиците ще бъдат много сериозни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Русия не спре да подкрепя и въоръжава сепаратистите в Украйна, последиците ще бъдат много сериозни, предупреди британския външен министър Филип Хамънд.

В Брюксел започна извънредна среща на външните министри от Евросъюза, посветена най-вече на кризисната ситуация в Украйна и Ирак.

Според Филип Хамънд ситуацията в Украйна става много опасна след информациите за навлизане на руски военни машини в страната. Шведския му колега Карл Билд определи това като грубо нарушение на международното право. Литовския първи дипломат Линас Линкевичус подчерта, че най-добрата помощ, която Русия може да окаже на Украйна е да спре да подкрепя терористите в източната й част:

Говорим за отвличане на вниманието и прикриване зад хуманитарни мисии и конвои, докато напрежението продължава да расте – смятам, че на Русия е много трудно да се вярва, каза Линкевичус. Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичус на свой ред призова така наречените Донецка и Луганска народни републики да бъдат обявени за терористични организации. Карл Билд подчерта, че именно там са и най-сериозните хуманитарните проблеми:

В други части на страната – като Славянск, който е под украински контрол, хуманитарна катастрофа няма. Има я само в така наречените „народни републики, заяви Билд и добави, че ако продължава да ги подкрепя, рано или късно Русия ще се изправи пред още европейски санкции.

За Ирак – външния министър на председателстващата Евросъюза Италия Федерика Могерини призова за обща позиция по въпроса дали да бъдат въоръжени кюрдите, за да могат да се противопоставят на ислямистите. Френският външен министър Лоран Фабиюс потвърди, че страната му ще им окаже военна помощ, и заяви:

Причинната, поради която поисках днешната среща, е цяла Европа да се мобилизира в подкрепа на иракчаните и кюрдите, които търпят непоносими страдания. За осигуряването на оръжие се обяви и Великобритания, Австрия заяви, че засега няма да участва, резерви изрази и външния министър на Люксембург Жан Аселборн, който смята, че арабските страни трябва да се ангажират повече в Ирак:

Това не е битка между сунити и шиити – това е битка за честта на исляма, както и за културата в арабския свят.

Съветът на външните министри ще излезе със заключения по-късно днес, в заседанието му участват комисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева и специалният представител на генералния секретар на ООН в Ирак Николай Младенов.

   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!