Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова: Няма да загубим евросредства по ОП "Транспорт"

Николина Ангелкова инспектира жп линията Димитровград–Харманли
Снимка: Дора Атанасова

Няма опасност страната ни да загуби европейски средства по Оперативна програма "Транспорт", контролът върху рисковите проекти по програмата е ежедневен. Това увери транспортният министър Николина Ангелкова при инспекцията на жп линията ПървомайСвиленград. 

Проектът "ДимитровградХарманли" е рисков заради забавени разрешителни за строеж. Въпреки това напредъкът на строителните  работи е 60 процента. Очаква се тази жп линия да е готова до края на 2015-а година, съобщи служебният министър Ангелкова и уточни, че няма риск страната ни да загуби средства ОП "Транспорт".

До края на тази година, 2014-а, няма риск от загуба на средства по ОП "Транспорт". До края на 2015-а, знаете, трябва да харчим по сто милиона на месец, за да може да усвоим всичките около 40 процента, които остават по Оперативна програма "Транспорт" до края на 2015-а, което е милиард и половина лева. Така че за нас е от съществено значение наистина и правим ежедневен контрол на абсолютно всички проекти по програмата, особено на тези, които сме квалифицирали като високорискови, а те са именно този проект ПървомайСвиленград и съответно СептемвриПловдив от жп проектите и от пътните проекти, това са автомагистрала "Марица", лот-1 и "Струма", лот-4.

Като приоритет в работата си служебният министър определи преговорите с кредиторите на БДЖ, които имат около 600 милиона задължения към различни банки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!