Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет земeтресения разтърсиха Централна Гърция

| обновено на 22.08.14 в 12:18

Пет земни труса са били регистрирани рано тази сутрин в Гърция, най-силният от които е бил с магнитуд 5,1 по Рихтер. Няма жертви и материални щети.

Продължават сравнително слаби вторични трусове в рамките около 3-та степен по Рихтер.

Най-силният трус се усети чувствително в цяла Гърция. Земетресението има странна сеизмична активност според гръцките сеизмолози. Четвъртият трус беше най-силен и в последните часове се наблюдава леко затихване.

Няма пострадали и съществени материални щети в близост до епицентъра, който се намира на дълбочина 10 километра в морето и само на 28 километра от туристическото селище Палюри на първия ръкав на полуостров Халкидики.

Специалисти от Геодинамичния институт в Атина, които следят развитието на сеизмичната активност, все още не се ангажират с мнение дали трусът с магнитуд 5,1 е основният. Според тях усещането за голяма продължителност се дължи на това, че в разстояние на минута е имало две последователни земетресения.

Няма паника сред туристите на полуостров Халкидики, които продължават почивката си на плажа. Днес се очаква температурите да достигнат 40 градуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!