Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското разузнаване: Лекар в Лондон може би знае кой е обезглавил Джеймс Фоули

Снимка: REUTERS

Лекар в Източен Лондон, обвинен в миналото за отвличане на западни журналисти в Сирия, може би държи ключа за установяване на самоличността на джихадиста, който обезглави  Джеймс Фоули, съобщиха изтоници на британското разузнаване.

Шаджул Ислам е бил арестуван и обвинен в отвличане на британския журналист Джон Кантли през 2012-а година, но по-късно е бил освободен, тъй като делото се е провалило заради неспособността на Кантли да даде показания. Ислам винаги е твърдял, че е невинен и че е отишъл в Сирия за да практикува, като лекува жертви на гражданската война. Неговият брат Разул Ислам обаче също е пътувал до Сирия и се предполага, че се сражава на страната на "Ислямска държава". Снощи стана известно, че Разул е в списъка на тайните служби с издирвани британски джихадисти и отговаря на описанието на убиеца на Джеймс Фоули.

Бивш шеф на британското контраразузнаване заяви, че дългата ръка на правосъдието е близо до така наречения "Джон", който е предполагаем ръководител на група британски джихадисти под името "Бийтълс". Шаджул Ислам и още един мъж от Източен Лондон са единствените британци, обвинявани някога в отвличане на западни граждани в Сирия. Следователите сега се опитват да установят дали могат да получат информация от двамата, която да разкрие самоличността на убиеца на Фоули. Следствието работи и по още две версии, като другите заподозрени също са от британската столица.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!