Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки археолози отрекоха в Амфиполис да е положено тялото на Александър Македонски

Амфиполис
Снимка: БГНЕС
Световен интерес предизвикват разкопките на гробницата в Амфиполис. Екипи на телевизионни медии от цял свят се опитват да получат разрешение за снимки на разкритите досега части от гробницата. Силният интерес затруднява работата на археолозите. Ръководителят на екипа се принуди да даде пресконференция с молба туристите да оставят археолозите да работят на спокойствие.

Сред любопитните туристи са и стотици българи, които ежедневно приближават разкопките с надежда да видят двата сфинкса, които са поне на 2300 години. Засега само гръцката национална телевизия беше допусната до разкритата част от вътрешността на гробницата.

В последните дни българите пристигат дори с дигитални бинокли, за да видят развитието на разкопките. Предполага се, че до месец ще се разкрие вътрешността на гробницата. Археолозите работят по няколко версии за личността на погребания в нея. Категорично се отхвърлиха слуховете, че в Амфиполис е положено тялото на Александър Македонски. Надделява предположението, че там е погребан високопиставен военен от неговата армия.

Държавната газова компания направи дарение, за да финансира археологическите разкрития.

Амфиполис се превърна във фокус за туристите, които засега могат да разгледат само Археологическия музей. Световноизвестни археолози също чакат разрешение от министерството на културата в Атина, за да бъдат допуснати до обекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!