Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният борд трябва да реши основните проблеми в отрасъла

| обновено на 27.08.14 в 09:44
Снимка: Радио Шумен

Очаква се с решение на Министерския съвет днес да бъде структуриран Енергийният борд, който трябва да направи анализ на сектор "Енергетика" и да предложи насоки за устойчивото му развитие. Създаването на борда беше лансирано от президента Росен Плевнелиев, а идеята е бордът да стане постоянно звено към Министерския съвет. 

В доклад до Министерския съвет, изготвен от вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева и от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, се посочват основните проблеми в отрасъла – ликвидни затруднения, свито потребление на електроенергия, излизане от пазара на големи консуматори като "Кремиковци", както и задължението на НЕК да изкупува енергия от ВЕИ.

За председател на бъдещия Енергиен борд се предлага да бъде избран вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране, а за заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката. Очаква се в органа за влязат също ресорните заместник-министри на енергетиката и на труда и социалната политика, представители на производителите на т.нар. "зелена енергия", на БЕХ, НЕК, американските централи "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", топлофикациите, електроразпределителните дружества, потребителски организации, синдикати, работодателски организации и други.

Има идея за участие в борда да бъдат поканени представители на Главна дирекция "Енергетика" към Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Изключително положително явление в нашата икономическа и политическа действителност. Винаги когато концентрирате на едно място експертен потенциал, в крайна сметка се ражда нещо, което ще бъде консенсусно, а енергетиката се нуждае от консенсус, смята Ангел Божилов от КТ "Подкрепа".

Идеята като цяло е добра. Позитиви – това е например фактът, че бордът ще бъде приет с решение на Министерски съвет и асоцииран към Министерски съвет като консултативен орган. От друга страна, се предвижда един твърде разширен състав, който пък е предпоставка малко за затрудняване на взимане на решения, но пък, от друга страна, е гаранция за обективност, смята професор Атанас Тасев.

Независими експерти, включително от международни организации, ще търсят решение за огромния дефицит в системата, каза за "Хоризонт" енергийният експерт Светослав Димитров.

Цената на ток не вярвам, не искам да вярвам, че това ще е основният разговор. Не е това смисълът на борда. Макар че цената на тока, или начина за нейното определяне и съответно разпределяне, е част от мерките, които трябва да се обсъдят. Целта на борда е да се намери в момента решение как, и казвам пак отново копромисно, работещо за всички страни решение, как този съществуващ дефицит да се разпредели или поеме, така че след време той да изчезне, защото ние в момента работим с дефицит и продължаваме да го трупаме по сегашните правила на работа, обясни Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Експерти поискаха енергиен борд под мониторига на ЕК

Мораториум върху всички решения в енергетиката и постигане на политически консенсус за въвеждане на Енергиен борд под мониторинга на ЕК искат експертите от инициативата "Да спасим енергетиката на България". Енергийни експерти заявиха, че прехвърлянето на..

публикувано на 27.06.14 в 19:27