Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 август 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Регистрираните безработни в област Видин през месец юли са се увеличили със 102-ма души. Данните представи началникът на отдел "Активна политика на пазара на труда" в "Бюро по труда" Видин Петър Петров: "През месец юли 2014 година общият брой на регистрираните е 8 835 лица, като за ДБТ Видин те са 5 652 лица, а за ДБТ Белоградчик 3 183 безработни." Постъпили на работа през месец юли са 144 безработни, посочи още Петър Петров.

5361 молби за отпускане на целева помощ за отопление са одобрени до момента за област Видин. До 22 август са приети 7878 молби, като 804 от тях са получили отказ за отпускане на помощта. Това съобщи директорът на Областна дирекция "Социално подпомагане"- Видин Венци Пасков. Начислената целева помощ за отопление в месец юли е в размер на 619 476 лв, която е преведена на 26 август на правоимащите лица. За предходния отоплителен сезон 2013/2014 година са били депозирани 11 113 молби-декларации. Целева помощ са получили 9 124 души, а броят на отказите е бил 2009.

Правителството отчужди имоти и части от имоти- частна собственост, за държавна нужда, необходими за строителството на обходния път на Монтана. Това стана на днешното заседание на Министерския съвет. Имотите се намират в землището на град Монтана. Финансирането на процедурите по отчуждаване се осигурява от Агенция "Пътна инфраструктура". Решенията могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок от съобщаването им на заинтересованите лица.

Общинската управа на Враца е реагирала адекватно и не е допуснала сериозни вреди за населението в града и околните села по време на рекордните дъждове, които валяха между 31 юли и 2 август- това отчете на редовното заседание на местния парламент кметът Николай Иванов
. Градоначалникът припомни, че в критичните дни са паднали 220 литра на квадратен метър, което наводни много къщи и дворове, предимно в селата от общината: "В дните между 31 юли и 2 август са се излели 220 литра на квадратен метър дъжд. По-голямата част от количествата се изсипаха за броени часове. Щабът за реагиране при бедствия и общинска администрация започнаха работа още на 31 юли, като първата и основна задача беше да не допуска застрашаване на живота и здравето на хората." Кметът припомни, че Община Враца е внесла искане до междуведомствената комисия към Министерския съвет за компенсиране на щетите с около 5 500 000 лева. Засегнатите къщи ще бъдат оценени и компенсирани, увери още градоначалникът на Враца.

Правителството одобри промени в Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Тяхната цел е да усъвършенстват правилата за работа на доброволните формирования.

Посланикът на Япония в България Н. Пр. Такаши Коидзуми посети българската атомна централа. Той бе придружен от Саяко Оцу - втори секретар в Икономическия отдел на японското посолство, и от съпругата си Томоко Коидзуми. Сред обсъдените по време на срещата теми бяха функционирането на свободния и на регулирания пазар на електроенергия в България и начините за реализиране на произведеното електричество от АЕЦ "Козлодуй".

Общинската администрация в Козлодуй започна въвеждане на система за разделно събиране на отпадъци и опаковки чрез двуконтейнерен модел на територията на цялата община. На една площадка ще се разположат два контейнера тип "Иглу"- жълт и зелен, с вместимост 1 700 литра. В Козлодуй е предвирдено да се поставят 32 жълти и 32 зелени контейнера, в с. Бутан и с. Гложене - по 8 жълти и 8 зелени контейнера, в с. Хърлец- 6 жълти и 6 зелени, а в с. Крива бара- 1 зелен и 1 жълт контейнер. Контейнерите се поставят на определени места, където се генерират най-голямо количество отпадъци от опаковки: централна градска част, главни улици, търговски обекти, учебни заведения и останалите райони.

Районните инспектори на отдел "Държавен здравен контрол"- Враца, отчетоха 6 нестандартни водни проби от басейни, по показател остатъчен хлор. На няколко места са констатирани завишени концентрации на химикала. Специалистите посочват още, че стойностите се нормализират след броени часове, а поради честите валежи, собствениците на басейни се налагало да прехлорират водата заради нейното оздравяване. На държавен здравен контрол за летния сезон подлежат 23 регистрирани обекти, като 18 са открити, а  5 са закритите басейни на територията на областта. Три открити плувни басейни, тази година не са отваряли врати в област Враца.

Поради предизвикана авария при строителните дейности  по проекта за водния цикъл на гр. Враца,  днес- 27 август се спира водоподаването в района между кв. "Кемера", "Червения площад", ул. "Петропавловска" и бул. "Втори юни", в частта до кръстовището с ул. "Екз. Йосиф" в гр. Враца, съобщават от "ВиК".

Листата на коалиция "Патриотичен фронт НФСБ - ВМРО" за 6 Многомандатен избирателен район Враца разпространиха от пресцентъра на ВМРО в града под Околчица.
Подредбата на кандидатите за народни представители на коалицията е следната: 1. Красимир Богданов; 2. о.з. полковник инж. Георги Ценов; 3. Георги Ганецовски; 4. Ивайло Вагенщайн; 5. инж. Симо Стоянов; 6. Иван Вутев; 7. Христо Палашки; 8. Тихомир Илчев; 9. о.з. подполковник инж. Тинко Савов; 10. Владимир Цанов; 11. Галя Георгиева; 12. д-р Тихомир Тодоров.

В община Белоградчик за предстоящите избори се образуват 20 секционни избирателни комисии (СИК) за парламентарните избори на 5 октомври. Със заповед на кмета вече са утвърдените адресите на СИК, както и местата за обявяване на избирателните списъци. Кметът на община Белоградчик Борис Николов отправи покана към общинските ръководства на политически партии и коалиции на консултации за определяне състава на СИК за предстоящите парламентарни избори, съобщават още от местната управа. Консултациите ще се състоят на 29 август от 14 часа в заседателната зала на общинската администрация.

Пътят за белоградчишкото село Праужда ще се ремонтира със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. С Постановление №256 от 22.08.2014 година е одобрен допълнителен трансфер в размер на 970 138 лв. за община Белоградчик, съобщиха от общинската пресслужба. Средствата се предоставят за поправяне и оздравяване на разрушен участък от около 200 метра от пътя за селото. Проектът предвижда изграждането на бетонови подпорни стени и допълнителни отводнителни канавки с цел укрепването на трасето, предотвратяване и превенция на свлачищни процеси. Предстои в най-скоро време Общината да обяви процедура за избор на фирма изпълнител на строителните работи, за да може преди сезона на есенните дъждове да бъдат завършени необходимите дейности и изградени подпорните стени, уточняват от пресслужбата на община Белоградчик.

200 метра рибарски мрежи на бракониери извадиха от язовир "Огоста" в Монтана тази нощ. Акцията е била планувана след няколкодневно наблюдение
. Инспекторите от Агенцията по рибарство в Монтана са извършили проверка на водоема в района на "Расника". "От водата са извадени 200 метра мрежи. В тях е имало много малко риба, която е върната обратно във водата", поясни началникът на звеното в Монтана Руси Русинов. През миналата седмица при проверки от язовир "Огоста" са извадени общо 400 метра бракониерски мрежи.

Медали и отличия спечели Групата за стари градски песни "Мездрея" към Народно читалище "Просвета 1925"- Мездра
. Тя взе участие в Световния шампионат по фолклор- World folk 2014 на сцените на Св. Влас и Бургас. Традиционно той се провежда от 21 до 31 август и включва  21 държави. Участниците се състезават в областите автентичен фолклор, народни танци, стари градски песни, обичаи словесен фолклор, съвременни танци. Групата за стари градски песни от Мездра спечели сребърен медал и званието Абсолютен вице шампион на World folk 2014 в категория Стари градски песни, сребърен медал за солиста Радко Антонов и бронзов медал за солиста Валентин Вълчев. Освен тях получиха Диплом за популяризирането на стари градски песни, Диплом за участие в четвъртия шампионат по фолклор, Диплом  за опазване и съхраняване на фолклорното наследство.

Бънджи скокове от Дунав мост 2 ще се проведат на 30 и 31 август, събота и неделя. Организатор е Община Видин със съдействието на Спортен клуб "Вертикален свят" и "Дунав мост Видин-Калафат" АД. Скоковете първия ден ще бъдат от 10 до 15 часа, на следващия ден- от 10 до 13 часа. Цената е 25 лева на скок. Маршрутът към мястото на провеждане минава по пътя покрай "Свободна икономическа зона Видин"- фургоните на FCC- Транспортен център за управление на моста, като превозните средства могат да бъдат паркирани на свободните площи в този район. Маршрутът продължава по пешеходната зона на моста отляво, по посока Румъния.

В Кула започна подготовката за тържественото отбелязване на един от най-българските празници- Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември. Доскоро празникът не се отбелязваше официално, а дори и след като влезе в националния празничен календар, в Кула се оказа, че няма паметник или паметна плоча, на която да се поднасят венци и цветя на този ден. От миналата година 6 и 22 септември са включени в културния календар на Община Кула и се отбелязват с празнични събития- исторически беседи, концерти. 129-годишнината от Съединението ще се отбележи с празничен концерт на площада в Кула, в който ще вземат участие сръбски състави от Културния клуб в град Зайчар. По време на Кулския панаир техни представители бяха гости на града и много харесаха атмосферата в него. Те предложиха да гостуват с програма на някои от българските празници и 6 септември е първият подходящ повод за общоградско тържество. Утре се очаква организаторите да уточнят детайли като час на събитието и програма.

В Криводол се стягат за традиционния есенен панаир, който съвпада с деня на града- 29 август. Панаирът е между 28 и 31 август, съобщиха от пресцентъра на общинската управа. От там поканиха на проявите в празничните дни, тъй като е предвидена богата програма, чиято кулминация е 29-и август, когато се празнува денят на Криводол.В петък тържествата започват с изпълнения на младежкия духов оркестър от Вършец "Зелени дел" в 16.30 часа. Час по-късно ще бъде отслужен водосвет и ще бъде издигнато тържествено знамето на общината. За 18 часа пък е предвидено началото на тържественото заседание на Общинския съвет, чиято основна задача е да обяви поредните почетни граждани на Криводол. От 20 часа на местния стадион започва юбилейният концерт-спектакъл на пловдивската трупа "Кабири", озаглавен "45 години град Криводол- През поколенията".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30