Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

преглед на печата
Снимка: Христо Гинев
Шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и членовете на комисията Еленко Божков и Лиляна Младенова ще решат днес дали да се оттеглят от постовете си след призива от служебното правителство, съобщава Труд под заглавие, че според енергийния министър Васил Щонов през идните години токът ще поскъпне с 50 процента.

„Енергийната комисия ще има нов шеф“ - сигурни са журналистите от Преса. „За постовете на тримата в ДКЕВР ще се търсят експерти. Според запознати за председател се обсъждат трима бивши членове на комисията - Светла Тодорова, Валентин Кирчев и Пламен Денчев“, пише изданието.

Сега отбелязва, че мандатът на Боян Боев начело на държавния регулатор изтича през септември 2015 година. Вестникът припомня също, че „само в рамките на една година с решения на ДКЕВР цената на тока за бита бе намалена няколко пъти за сметка най-вече на ЕРП-тата“.

В същото време „Националната електрическа компания не може да си плати 50 процента от купуваната енергия“, сочи Преса.

Сега набляга на справката на министерството на икономиката и енергетиката, според която „затъналата в дългове НЕК плащала с предимство на избрани офшорки“.

Делегация на Европейската комисия е в София за преговори по бюджета и спрените европари, съобщава 24 часа. Началници на три дирекции от комисията са обяснили мотивите за временното спиране на парите по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“ и какво очакват, за да бъдат подновени плащанията, допълва изданието без повече пояснения.

Според Капитал Daily представители на Еврокомисията и Европейската централна банка, които са на посещение у нас, са препоръчали „бързо решение за депозитите в КТБ“. По информация на вестника от БНБ са повторили твърденията си, че българското законодателство изисква първо отнемане на лиценза и едва след това изплащане на гарантираните депозити.

Стандарт помества интервю с вицепремиера Илияна Цанова, според която възстановяване на плащанията по спрените оси на „Регонално развитие“ може да се очаква едва в края на годината. Министерството на околната среда е получило експерти от социалното и стопанското ведомство, за да ускори работата по забавени проекти на стойност 300 милиона лева.

Около 150 милиона лева ще бъдат икономисани от проектите на министерства и общини по програмата „Растеж и развитие на регионите“, съобщава Монитор, като цитира финансовия министър Румен Порожанов.

„Близнашки би отбой за „войната“ с Русия“, пише Дума с информацията, че правителството оттегля проекта на стратегията за действия на България в рамките на НАТО.

Военният министър Велизар Шаламанов „пробутал визията си зад гърба на Близнашки“, твърди Труд, отбелязвайки, че документът предвижда закупуване на ракети с дълъг обсег на действие заради засилването на способностите на Русия. 24 часа публикува интервю с Шаламанов, в което министърът обяснява, че „елементът за Русия съвсем не е централен“ в концепцията, която била изготвена с външното министерство и спецслужбите.

На първите страници на всички вестници е образът на Валери Петров. „Отиде си рицарят с броня от думи. Прощаваме се с поета в петък“, пише Труд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!