Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаците не са разтревожени от международната изолация на страната и от контрасанкциите

Две трети от руснаците или 65% са на мнение, че западните санкции и международната изолация на страната не са повлияли на ежедневието им, докато останалите смятат, че ако не сега, то в бъдеще те могат да имат негативни последици. Приблизително същите са и данните относно ефекта на контрасанкциите, които лишиха руския пазар от редица продукти. Същевременно нарастват опасенията от развихряне на инфлацията и от появата на дефицит по магазините.

Въпреки това 78 на сто от анкетираните одобряват решението на руските власти за забрана на вноса на хранителни продукти от страните, които водят неприятелска спрямо Русия политика. В тази връзка най-разпространени са мненията, че Русия е преживявала в миналото и по-големи трудности и че сегашната ситуация може да се окаже благоприятна за развитието на собственото производство.

Ръстът на цените по-често се възприема като резултат от дейността на родните спекуланти и тази ясно очертаваща се тенденция напоследък почти не се свързва с обявените от Кремъл контрасанкции. Впрочем мнозинството руснаци са на мнение, че сегашните ограничителни мерки имат временен характер и скоро те ще бъдат отменени.

На този фон социологическата агенция "Левада център" отбелязва обрат, макар и незначителен, в одобрението към властта. Последните проучвания сочат, че недоволните от политиката на руския президент са се увеличили за един месец от 13 на 15 на сто, а тези които смятат, че държавата води погрешна политика, вече са 22% в сравнение с 19% в началото на август.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!