Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на миньори заради решението на МОСВ за спиране на един от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол"

Снимка: БГНЕС

Пет въгледобивни дружества в България са пряко засегнати от решението на Министерството на околната среда и водите да спре единия от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол" – обяви  Владимир Топалов, председател на  миньорската синдикална федерация към КТ "Подкрепа". По този повод работещите в "Мини Бобов дол" проведоха по обяд едночасов предупредителен протест. 

Решението на екоминистерството е в разрез със споразумението ни ТЕЦ "Бобов дол" да работи до края на годината, което е напълно възможно с оглед сроковете за монтиране и работа на сероочистващите инсталации в дружеството, каза още Владимир Топалов:

Според нас няма абсолютно никаква логика и никаква причина Министерството да издаде подобна заповед. Това създава напрежението. В сряда предупредихме Министерството на икономиката и енергетиката за този проблем. Имаме насрочен браншови съвет за 9-и и се надяваме, че това ще бъде отстранено, защото според нас е несправедливо да се спира по този начин. Не са само мини "Бобов дол". Тука са и всички мини от открития добив. Проблеми има и в останалите въгледобивни дружества, включително и "Марица-изток".

Близо 200 милиона лева са неразплатените средства към въгледобива с днешна дата. Напрежението в мините е сериозно и ако няма диалог на масата на преговорите, ще има ефективна стачка, предупреди Топалов:

Следващата седмица очакваме първо заповедта да бъде отменена, след което наистина да ни се даде времето, което сме се разбрали, че ни е необходимо, за да работи блокът. Тази седмица, която идва, ние свикваме федеративен съвет като миньорска федерация. На него ще бъде взето решението в случай на отказ да предприемем последващите действия. Почти сигурно е, че ще преминем към ефективна стачка, в случай че не бъдат решени тези проблеми.

На въпроса за предизборната употреба на недоволството, председателят на миньорския синдикат каза:

Това, че някой търси и се опитва по някакъв начин да ни оприличи с някоя политическа сила, не обръщаме внимание. Нас ни интересува да си решим проблемите, защото сами разбирате, че ако не ги решим сега, после много по-трудно е през зимата да работим.

От екоминистерството заявиха, че не е забранена експлоатацията на нито един от посочените блокове в разрешителното за работа на "Въгледобив Бобов дол” ЕООД, но в комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" не е позволена едновременната експлоатация на енергиен котел 1 и котел 2.

От електроенергийния системен оператор заявиха за „Хоризонт“, че спирането на блок в ТЕЦ-Бобов дол е в съотвествие с комплексното разрешително за работа на централата, указанията на МОСВ и нормативната уредба, регламентираща дейността на операторите на електроенергийната система.

Цялото интервю, излъчено в предаването "12+3", чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!