Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън ще обяви нови мерки за справяне с растящата заплаха за британската сигурност

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън ще обяви нови мерки във Великобритания за справяне с растящата заплаха за британската сигурност на фона на събитията в Ирак и Сирия.

Британският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег ще разговарят през уикенда в опит да постигнат споразумение за нови мерки в борбата срещу заплахата от ислямските екстремисти. Това става, след като Великобритания повиши нивото за терористична заплаха от „значително” на „сериозно” в отговор на задълбочаващия се конфликт в Ирак и Сирия, както и след призива на лейбъристите в опозиция да бъдат взети мерки за прекратяване на радикализирането на британските мюсюлмани. Камерън ще се яви в понеделник в парламента, за да предложи нови правомощия за спиране на потенциални терористи да пътуват в чужбина, които ще включват изземане на паспортите на заподозрените.

В телевизионно предаване на ББС бившият министър на отбраната Лиъм Фокс заяви, че е абсолютно необходима намеса за спиране на „Ислямска държава”, ако трябва дори с военни действия. Фокс изтъкна, че трябва да се спре продажбата на горива на „черния пазар”, откъдето основно се финансира „Ислямска държава“, както и притока на средства от симпатизанти на екстремистите в региона. Бившият лидер на либералдемократите лорд Ашдаун обаче е на мнение, че ракетите и бомбите  не са най-верният отговор на всичко ставащо в Близкия Изток. Той предупреди, че много по-голяма заплаха е потенциалната регионална война, която ще бъде на религиозна основа и ще доведе до промяна на граници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!