Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: АБВ би участвало в управлението при ясни ангажименти в коалиционно споразумение

Снимка: БГНЕС

Лидерът на АБВ Георги Първанов прогнозира във Велико Търново, че в следващото Народно събрание четири партии ще бъдат в управляващото мнозинство, дори и да не подпишат коалиционно споразумение:

ГЕРБ, те си точат зъбите въпреки ултиматумите, че без 121 депутата няма да управляват. Естествено, че няма да се откажат от властта. Със сигурност Реформаторският блок, толкова години са били извън властта, ще склонят. При това, според мен, без условия и дали кърджалийското кафе или някакви други механизми са създали една трайна база за взаимодействие между ГЕРБ и Движението за права и свободи. Не вярвам това да стане в официална коалиция. ДПС са майстори на тайните коалиции. И ако Бареков не се стопи, неговото поведение ще бъде функция на решенията на ръководството на ДПС и в частност на прякото въздействие на Делян Пеевски.

Ето ви една четворка, която според мен би могла да работи активно помежду си на първия етап. Разбира се, в момента, в който се почувства сътресение на кораба, ще се разбягат. Това не може да бъде някаква трайна коалиционна общност. 

Георги Първанов не изключи възможността БСП да се изкуши от идеята за голяма коалиция и допълни, че АБВ би участвало в управлението, ако националният интерес го изисква, но само при ясни ангажименти в коалиционно споразумение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!