Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява подкрепата за присъединяването на Крим и за евентуална руска военна намеса в Украйна

Снимка: Васко Михайлов
В Русия намалява обществената подкрепа за присъединяването на Крим и за евентуално пряко участие на руските въоръжени сили  в украинските събития. Това сочат данните на социологическите проучвания.

За четири месеца броят на руснаците, които изпитват радостни чувства по повод присъединяването на Крим, е намалял значително - от 23% през март до 16 на сто в края на август. Одобрението, с което беше посрещнато решението на руското ръководство относно Крим, също спада от 47 на 40 на сто. Отрицателните емоции по този повод като неодобрение, протест или дори срам, остават на едно и също ниво - подобни чувства изпитва всеки десети участник в анкетата на социолозите от "Левада център". Същевременно се увеличава броят на хората, които осъзнават, че нараства враждебното отношения към Русия от страна на съседната държава - сега те са 17%, докато през март са били 9 на сто.

В същото време мнението относно принадлежността на Крим се е променило съществено и то не в полза на Украйна. През март 14 % от руснаците са смятали, че полуостровът трябва да остане в състава на Украйна, докато сега те са едва 4 на сто. Въпреки тази нагласа, чувствително е намалял броят на руснаците, които изразяват готовност да жертват част от своите лични доходи в полза на новите си съграждани.

Подобна е тенденцията и по въпроса за евентуална руска военна намеса в Украйна. През март подкрепата за такива действия е била 36 %, докато сега тя е едва 13 на сто.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!