Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 септември 2014 година

В пострадалото от наводнението Основно училище "Цанко Церковски" в Мизия ремонтират преди началото на учебната година
Снимка: Ива Антонова


Дванадесет ученици, останали без дом след опустошителното наводнение в Мизия, ще получат ваучери на стойност 400 лева от образователното министерство, предаде за "Хоризонт" кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. Парите са за учебни пособия, облекла и други нужди за началото на новата учебна година. Това съобщи при посещение в бедстващия град министърът на образованието Румяна Коларова. Коларова каза, че ще има финансова помощ и за най-пострадалите учители. Семействата на около 200 деца са пострадали при наводнението. Министърът посети Професионалната гимназия по химични технологии и основното училище "Цанко Церковски" в Мизия, които бяха наводнени около две седмици. В гимназията, чиято сграда не е ремонтирана от години, е пропаднал подът на първия етаж и трябва да се укрепи. Там учебните занятия ще се провеждат на втория етаж. В основното училище, което е средищно, също се възстановява първият етаж, както и физкултурният салон и котелното помещение. Там ще се учи на втория и третия етаж. Създадена е организация за запазване на целодневното обучение. Ремонтите ще продължат до октомври. Учебната година в бедстващия град ще започне на 15-и септември, съобщи министър Коларова.

Парична помощ в размер на 502 300 лева ще бъдат дадени за пострадалото население в най-засегнатите общини на врачанска област- Мизия, Бяла Слатина, Борован, Враца, Хайредин, Криводол и Мездра. Това реши на днешното си заседание Общественият съвет за управление на финансовите средства, постъпили от кампанията на Българския червен кръст (БЧК) за подпомагане на пострадалите от наводненията. "Средствата ще бъдат предоставяни от БЧК по списъци, изготвени от местните обществени съвети на базата на критерии, отчитащи степента на поражения върху жилището и социалния статус на домакинствата. Основен критерий за предоставяне на парична помощ е пострадалото жилище да е единствено за съответното домакинство"- каза за Радио ВИДИН Василка Каменова- заместник генерален директор на БЧК и член на Обществения съвет.

10 466 молби за отпускане на целева помощ за отопление са подадени до края на август в Районната дирекция за социално подпомагане във Враца, съобщиха от институцията. Молбите за твърдо гориво- в пари са 9 756, а в натура желание да получат дърва са изявили 264 семейства. 369 са молбите за подпомагане на фамилии, които се отопляват с електроенергия, 42 са за топлоенергия и една молба има за природен газ. Издадени са 6 862 заповеди за отпускане на помощи, а 907 молби са получили отказ. Досега за отопление са изплатени 769 449,76 лева за 5 854 броя издадени заповеди. Припомняме, че приемането на молби за отпускане на целева помощ за отоплителния сезон започна на 1 юли т.г. и ще продължи до 31 октомври. Общият размер на помощта за отоплителния период е 328,60 лв., а месечно държавата заделя по 65,72 лв. на одобрените семейства.

Асфалтирането на улици във Враца продължава с пълен ремонт на асфалтовата покривка на отсечки в жилищните комплекси "Дъбника" и "Металург". Кметът на града Николай Иванов обяви, че е подписан  договор с изпълнителя за втория лот от основния ремонт на пътищата (това е фирмата "Пътремонтстрой").  Ремонтът в двата жилищни комплекса се забави, тъй като фирма, недоволна от резултатите след проведаната обществена поръчка за асфалтирането, обжалва решението за изпълнител на проекта. Комисията за защита на конкуренцията върна избора за повторно разглеждане. След постановяване на решението на комисията и изтичане на срока за обжалване, основният ремонт на пътищата в двата врачански квартала е започнал, а строителните дейности трябва да приключат до края на ноември. Договорът е на стойност 1 800 000 лева с ДДС. Ремонтът на пътищата е финансиран от публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". За цялостното асфалтиране на улици във Враца правителството на Пламен Орешарски отпусна 7 000 000 лева. Успоредно с работата в двата комплекса продължават дейноститеи в централната част на града. В момента се работи основно по булевардите "Демокрация", "Екзарх Йосиф" и "2 юни". Подготвя се ремонтът на улица "Ген. Леонов".

Ръководството на болницата в Монтана реагира остро срещу намаляването на парите за лечение от страна на Здравната каса. От лечебното заведение настояват до края на септември касата да се разплати за изработеното над лимитите за юни и юли в размер на над 350 хиляди лева. Болницата ще получи за август 66% от стойността на реално изработеното, каза за Радио ВИДИН директорът на болничното заведение д-р Тони Тодоров. "Проблемът е такъв, че са отредени много никси лимити за нашата болница, което не позволява разплащане с доставчици." Д-р Тодоров настоява в писмо до Националната здравноосигурителна каса през следващите месеци лимитите да не падат под 900 хиляди лева, колкото е средномесечният разход за лечение на болните от началото на годината.

Видинската болница е с най-ниските заплати на медицинския персонал в страната. Това каза д-р Виолета Дочкова, директор на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" в областния град: "През 2013 година средната работна заплата на лекарите в нашата болница е била 975 лева. Към 31 юли на 2014 г. лекарската средна заплата е 1 175 лева, което е под средния за страната стандарт." Причината за ниските заплати са структурите, които не носят приход за болничното заведение, като ТЕЛК, отделението по патоанатомия, както и липсата на отделение по урология и инфекциозно отделение. Макар, че от Районната здравноосигурителна каса не са превеждани суми за дейността на болницата от месец юни насам, заплатите на персонала се изплащат без закъснение, дава се и допълнително материално стимулиране, допълни д-р Виолета Дочкова.

Няма изложени аргументи и не са представени доказателства, които да отменят решението на екоинспекцията в Монтана за одобряване на завода за преработка на гуми край видинското село Сланотрън. Административният акт е влязъл в законна сила и е окончателен. Това посочват от Министерстово на околната среда и водите (МОСВ) в отговор на писмо на инициативния комитет "Да спасим Златорожието" до ведомството. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана ще осъществява контрол по спазване на законодателството по околна среда и при констатиране на нарушения ще бъдат предприети мерки. "Като Ви благодаря за активната гражданска позиция, моля, при наличие на конкретни доказателства за нарушения на екологичното законодателство, същите да бъдат предоставени на МОСВ за извършване на нова проверка на постановените от РИОСВ- Монтана индивидуални административни актове"- завършват от министерството.

Реформаторският блок регистрираха в Районната избирателна комисия в Монтана листата си за изборите. Водач е доц. Борислав Великов, два пъти народен представител и за кратко председател на парламента. Втори е Иво Гигов (България на гражданите), общински съветник. Гигов беше водач на листата на партията на Меглена Кунева на изборите през май миналата година. Още един съветник има в листата на реформаторите- Радостина Чернева (ДСБ). От Лом е включен педиатърът д-р Красимир Крумов (СДС), от Берковица- Вероника Григорова, треньор по биатлон.

Коалиция "България без цензура" регистрира листата си в Районната избирателна комисия във Видин за предстоящия парламентарен вот на пети октомври. Водач на листата за народни представители в 43-тото Народно събрание на Коалиция "България без цензура" на пети избирателен район е Десислава Тодорова, председател на областната структура на Политическа партия "България без цензура". Листата се състои от 8 души. Втори в листата е Борис Стругарев, следван от Цветан Георгиев на трета позиция, Цветанка Браткова на четвърта и Даниел Ванков на пета. На шесто, седмо и осмо място в листата на Коалиция "България без цензура" са съответно Радостина Рангелова, Соня Димитрова и Владимир Живков.

Втора аерозолна обработка срещу комари и други вредни насекоми беше извършена рано тази сутрин на територията на панаира във Видин. Това съобщават от местната управа. Обработката срещу насекомите е направена от "Дезинфекционна станция Видин". Сигнали за нередности и нарушаване на обществения ред на панаира няма до момента, съобщават още от общинската администрация. Общо двадесет и двама охранители от Общината следят денонощно за изпълнението на пропускателния режим. Полицейско присъствие има и по време на концертните изяви. Ползването на озвучаване става само при спазване на допустимите норми на шум, както следва: за заведенията за хранене и развлечения- до 02:00 ч.; за люлките и атракционите- до 24:00 ч., допълват от Община Видин.

Самодейци от клуб "Диабетика" в берковското село Боровци се надпяваха на четвъртото издание на Националния празник на автентичния фолклор "На мегдана" в горнооряховското село Писарево. Клубът представи народни песни от нашия край, за което получи грамота за принос в съхраняването на автентичното културно наследства на България. С грамоти се завърнаха и специално създадената фолклорна група "Росен здравец" към клуба, както и индивидуалните изпълнители  Матрона Иванова и Иванка Найденова. Всяка година празникът събира все повече почитатели и пазители на българския фолклор и родните традиции. Тази година участие взеха 52 групи и индивидуални изпълнители от общините: Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Свищов, Елена, Павликени, Попово, Берковица, Карлово, Ветрино, Провадия, Русе, Силистра, Сунгурларе, Велики Преслав, Угърчин, Разград, Тунджа, Троян, Габрово, Ловеч. Самодейците бяха приветствани от кмета на Общината Добромир Добрев, който им пожела да бъдат все така ревностни пазители на българските фолклор и традиции и да ги предават на бъдните поколения. Четвъртото издание на Националния празник на автентичния фолклор беше организирано от Община Горна Оряховица, кметство Писарево, Клуб на пенсионера "Янтра - 96" и Народно читалище "Съгласие - 1905".

Нова форма на извънурочна дейност с ученици от подготвителен и начален курс на обучение се състоя през месец август в Белоградчик. Инициативата е в рамките на проект "Равни в училище", по който основен бенефициент е Община Белоградчик с партньори Начално училище "В. Левски", СОУ "Хр. Ботев" и ОДЗ "Иглика". Тъй като инициативата се провежда за първи път, тя предизвика сериозен интерес, както сред учениците, така и сред техните родители, съобщават от Общината. Обучаемите, общо 50 души, бяха разпределени в четири групи. Екипът по проекта с удоволствие отбелязва активното участие в заниманията и редовното им посещение. Мотото на лятното училище беше "Учение чрез забавление". Така наред с часовете по български език, математика и теми от дисциплината "Човекът  и обществото", малчуганите много усърдно се занимаваха и в практическите занимания, съобразно най-новата интерактивна методика. Това бяха спортни игри, излети, изобразителни и музикални дейности. Бяха направени сувенири, рисунки, апликации и други. Научиха се и много стихове и песни.

Типичен есенен месец ще е септември, ще се редуват слънчеви и дъждовни дни, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Най-високите температури се очаква да достигнат до 32 градуса, а най-ниските до 4 градуса. "През месец септември е характерно, че отслабва интензивността на атмосферните процеси поради намаляване на топлинните различия между океана и сушата. Средните месечни температури за Северозападна България ще бъдат под нормата. За равнинната част от Северозападна България ще са между 18 и 21 градуса, а за планинската част ще са между 4-8,9 градуса." Валежите над Монтанско през септември ще бъдат над нормата - 50 литра на квадратен метър за равнинната част и над 80 литра за планинската част. Заради приближаващ средиземноморски циклон, през следващите два дни се очакват проливни дъждове, но не с бедстващ характер. "Първото десетдневие се очертава да бъде с по-чести превалявания, особено интензивни, проливни те ще бъдат на 3-ти и 4-ти септември", допълва Леночка Ангелова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20