Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама изпраща още 350 военни за охрана на посолството и дипломатическия персонал в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама изпраща още 350 военни за охрана на Американското посолство и дипломатическия персонал в Ирак. Съобщението на Белия дом идва ден след като беше разпространено видео, показващо как ислямисти убиват втори американски журналист за две седмици репортера Стивън Сотлоф.

Ислямистите отправят предупреждение, че ще извършват още убийства, ако Съединените щатите не спрат въздушните си удари в Ирак.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки каза, че Америка е отвратена от акта срещу един невинен гражданин. По-късно тя уточни, че през лятото е имало неуспешна мисия по спасяването на Сотлоф.

От своя страна говорителят на Белия дом Джош Ърнест информира, че заплахата от "Ислямска държава" ще бъде тема на разговори на президента Барак Обама по време на срещата на върха на НАТО в Уелс. 

Новото видео с екзекуцията породи още критики срещу американския президент за това как той се справя със ситуацията. По-рано Барак Обама призна, че предприетите от администрацията му въздушни удари не са достатъчни за победа над "Ислямска държава". Според Обама стратегията в дългосрочен план включва сформиране на регионална коалиция и съвместна работа със сунитското малцинство в Ирак.

В Лондон британският премиер Дейвид Камерън свика спешно заседание на службите заради заплахата от следваща екзекуция на британски заложник в Ирак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!