Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Възникват сериозни въпроси за искреността на Брюксел и Вашингтон за украинската криза

Снимка: БГНЕС

Москва е готова да предприеме конкретни стъпки за деескалация на конфликта в Украйна в рамките на плана, предложен от президента Владимир Путин. Това заяви външният министър Сергей Лавров по време на среща с председателя на Парламентарната асамблея на ОССЕ Илка Канерва.

Руският външен министър изрази надежда, че инициативите на Москва за деескалация и за намиране на мирно решение на кризата в Украйна ще бъдат чути, особено в Киев, Донецк и Луганск. Сергей Лавров посочи, че Русия е готова в сътрудничество с ОССЕ да помага в рамките на контактната група противоборстващите страни да напредват по пътя на стабилизиране на обстановката в Югоизточна Украйна. Там трябва да бъде организиран мониторинг по линията на ОССЕ, смята руският първи дипломат. Същевременно Лавров отбеляза, че възникват сериозни въпроси относно искреността на Брюксел и Вашингтон по отношение на украинската криза.

От своя страна, председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Илка Канерва отбеляза, че конфликтът в Югоизточна Украйна няма военно решение и че влошаващата се ситуация там предизвиква много сериозно безпокойство. Финландският политик призова всички страни, въвлечени в конфликта, да не предприемат по-нататъшни провокационни действия и да подходят конструктивно към сегашните събития в Украйна. Затова ние смятаме за необходимо да бъде пресечен потокът от оръжия и военни, които сега пресичат границата, посочи ръководителят на на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Украинската криза и пътищата за нейното мирно решаване бяха тема на разговора на Сергей Лавров и с генералния секретар на Съвета на Европа Турнбьорн Ягланд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Андерс Фог Расмусен обвини Русия, че атакува Украйна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен директно обвини Русия, че напада Украйна. Изправени сме пред редица заплахи, каза още Расмусен преди началото на срещата на върха на НАТО в Уелс, която той определи като решаваща за бъдещето на Алианса :..

обновено на 04.09.14 в 12:19

Лидерите на държавите-членки на НАТО обсъждат руско-украинската криза

Лидерите на държавите-членки на НАТО се събират в Уелс, за да обсъдят руско-украинската криза и разполагането на повече сили в Източна Европа. Очаква се в Уелс Алиансът да одобри плана за готовност за действие, който предвижда повече сили на НАТО..

обновено на 04.09.14 в 11:58