Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непоказвана творба в изложбата на Сирак Скитник

Кураторът Красимир Илиев с непоказваната картина на Сирак Скитник
Снимка: Радио Пловдив

Непоказвана творба на Сирак Скитник може да бъде видяна в изложбата, посветена на 130-годишнината от рождението на художника. Експозицията е подредена в Градската художествена галерия в Пловдив. Картината е открита в дома на художника в столицата от куратора Красимир Илиев, чиято работа била да събере картините на Сирак Скитник в експозиция. Живописната творба представлява натюрморт с 4 рози.


След смъртта на художника тези опечалени рози вероятно са скрити от съпругата му Олга, която не е могла да ги гледа след кончината му – предположи кураторът.

Изложбата може да бъде видяна до 3 октомври.

Панайот Христов с артистистичен псевдоним Сирак Скитник е роден през 1883 г. в Сливен. Учи в Самоков, след това в Петербург изучава живопис. След Балканската  война, в която е участник, е учител по рисуване в Асеновград. Член е на Дружеството на южнобългарските художници, в чиито изложби взема участие. Пише поезия и играе в театрални трупи. По-късно става драматург на Народния театър, а след това до смъртта си през 1943 г. е директор на Радио София, сега БНР. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!