Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 септември 2014 година

Реката в Берковица нанесе щети в планинския град
Снимка: Петя Генова
Овладяна е ситуацията след обилните валежи, паднали през последното денонощие в област Монтана. Това отчетоха областният управител на Монтана Нина Петкова и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и на защита на населението" главен комисар Николай Николов, които запознаха премиера Георги Близнашки с действията на институциите. Областният управител на Монтана ще поиска превантивна проверка на състоянието на стената на яз. "Огоста". В областта необходимата техника за отстраняване на последиците е подсигурена. На пътя при село Меляне се изгражда временна дига. Тежкотоварни камиони насипват трошен камък, за да стане пътя проходим за Говежда и останалите села в община Георги Дамяново. Екипи от специалисти се опитват да възстановят ел. захранването, но има много съборени електрически стълбове. 151 литра дъжд е паднал във високопланинския район на община Георги Дамяново за изминалото денонощие. 63 литра на кв. м. е дъждът в Чипровци, 49 л. кв. м. Берковица, 22 литра в Монтана. 15 милиона кубика вода са влезли в язовир „Огоста” за денонощие. В 7 часа тази сутрин в него е имало 346 млн. кубика, а вчера са били 331 млн. кубика. "Притокът вече не е така интензивен", увери инженер Георги Иванов от "Напоителни системи".


Нормализира се обстановката и в община Чипровци. Със заповед на кмета Анатоли Първанов там е въведен План за защита при бедствия в частта за действия при наводнения. Остава обявеното бедствено положение. Според местните, подобно бедствие не е имало от 1964 година. Притоците на Огоста - реките Чипровска и Маритновска, са излезли от коритата си и са наводнили къщи и дворове. Има паднали подпорни стени. Екипи обхождат пострадалите места, за да се установят щетите и след това да могат да кандидатстват за средства към Фонда за бедствия и аварии. Прави се всичко възможно да се оправи пътят към Гушовския манастир, където по традиция в Деня на Чипровци- 6 септември, се събират хора. .

Вече е възстановено водоподаването в град Берковица, което беше спряно заради придошлата река и наводнените улици след поройния дъжд. Раздадена е храна и вода в детските градини. Започва и описване на щетите. Остава в сила  бедственото положение, след като снощи Берковска река излезе от коритото си и заля дворове, приземни етажи и ниски постройки, както и района около ж. п. гарата. Наводнени са районите около кв. "Беговица", кв. "Заряница", ул. "Берковска река", ул. "Синчец", ул. "Николаевска" и ул. "Елин Пелин". Два моста са разрушени - в кв. "Беговица" при цех 42 и пешеходната пасарелка в кв. "Заряница". Още няколко моста са под вода. Една къща е разрушена, наводнени са много приземни етажи и мазета на частни домове и обществени сгради. Отнесена е асфалтовата настилка по ул. "Елин Пелин".  В кв. "Заряница" е спряно електрозахранването, има прекъснат главен водопровод и в част от кварталите няма вода. Половин къща на улица "Синчец" пропадна в мътните води. Отнесени стопански постройки и залети градини има и в горния край на реката в кв. "Заряница". Мостът в квартала - на Лонджата е като от филм на ужасите - реката се е разляла по цялата улица, навсякъде има натрупани дървета, камъни, разкрити са кабели на електрозахранването. Няма данни за пострадали хора. Общината има готовност да осигури места за евакуация на хората, в които те могат да пренощуват. Има нужда от фадроми, тежка техника и багери, за да могат да се разчистят наносите и дърветата. Работи и кризисен щаб, който анализира ситуацията на всеки час. Отменени са тържествата за празника на Берковица - 8 септември.

Заради изключително тежката метеорологична обстановка в Общините Георги Дамяново и Берковица ЧЕЗ изпрати до Министерството на икономиката и енергетиката писмо с искане за разрешение на ограничителен режим за електроснабдяването за кв. "Заряница" в гр. Берковица, за Лопушанския манастир, както и за 11 населени места в община Георги Дамяново, съобщиха от пресцентъра на компанията. Към момента засегнати от наводненията са 40 трафопоста, без електрозахранване са 2900 клиенти в Община Георги Дамяново и 300 в Община Берковица. Най-тежко е положението в селата Говежда и Дълги дел, община Георги Дамяново, където има и паднали 5 железобетонни стълба.

70,5 литра на квадратен метър е количеството на  валежите, паднали в района на село Долни Лом за последното денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция във Видин. Количеството е замерено от 7.30 часа вчера до тази сутрин. Във Видин валежите са били 40,7 литра на квадратен метър, в района на Белоградчик 33, в Арчар 32,2. Близо 30 литра са падналите валежи в района на село Каленик. 24,3  са регистрирани Димово, 23 за Грамада, а 18,4 за Кула. Прогнозата за събота е за превалявания на места, а в неделя валежите ще спрат, съобщи ръководителят на Хидрометеорологичната  станция във Видин Таня Илиева. В село Долни Лом, където заради проливния дъжд се покачи нивото на река Лом няма нанесени сериозни поражения. Наводнени са мазета на къщи, съобщи кметският наместник Михаил Михайлов.

Въпреки проблемите с падналите дъждове, в Чипровци започнаха проявите, посветени на 390-та годишнина от създаването на първото светско българско училище. За празника пристигна и министър-председателят проф. Георги Близнашки, който откри научната конференция с международно участие "Българското образование през вековете". По време на конференцията премиерът посочи, че не е имал никакво колебание относно присъствието си в Чипровци в навечерието на Съединението. Проф. Георги Близнашки припомни славата на Чипровци като център на книжовността и на възрожденския дух и припомни, че първата българска печатна книга на новобългарски език - "Абагар", е на чипровския възпитаник Филип Станиславов.

Премиерът проф. Георги Близнашки се обърна към партиите и коалициите с призив за повече толерантност в предизборната кампания, която вече е в ход. "Да забравим поне за известно време за езика на омразата. Нека предизборната борба се води с доводи и с аргументи, а не с компромати и крясъци по площадите. Нека здравият разум да възтържествува", апелира министър-председателят в Чипровци.

Перспективите за продължаване и развитие на трансграничното сътрудничество в програмния период до 2020 г. обсъди областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов с партньори от гр. Зайчар, Република Сърбия. В дискусията участваха кметове и представители на общини от двата съседни региона. На събитието бе презентиран окончателният вариант на Програмата, който се очаква да бъде одобрен от Европейската комисия. Обсъдени бяха проектни инициативи, приоритетно насочени към развитието на туризма, опазването на околната среда и подкрепата за младежи. Предложените идеи са съобразени със стратегиите за развитие на област Видин и на сръбския Тимочки регион, които също бяха представени на форума. Договорено бе конкретните проекти и екипи за работа да бъдат обсъдени на следваща среща в Белоградчик.

Община Мездра стартира два нови проекта по Оперативна програма "Човешки ресурси". Първият от тях е "Моят дом в Мездра" с цел разкриване на социални услуги от резидентен тип в общността в град Мездра, три Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище, на стойност 457 904, 60 лева. Чрез него ще бъдат разкрити 26 работни места до 01.07. 2015 година. Проектът обхваща деца и младежи с увреждания, напускащи специализираните институции и домовете за медико - социални грижи за деца с увреждания от дом за деца лишени от родителски грижи. Вторият проект "Заедно можем повече - за подобряване благосъстоянието на децата на територията на община Мездра" е на стойност 220 194 евро и обхваща петте детски градини в града и техните филиали в селата. По него ще бъдат разкрити 30 работни места за периода до 30.04.2016 година. Ще бъде осигурено допълнително обучение на 20 педагогически специалисти и двама ромски медиатори за работа с деца в неравностойно положение, ще бъдат провеждани допълнителни занимания с деца, в т. ч. от етническите малцинства за подобряване подготовката им за училище, социалните и езикови умения на деца в уязвимо положение.

Заради разширяване на газопреносната мрежа във Враца, от 6 септември екипи на "Рила газ" ЕАД ще започнат частично разкопаване на ул. "Петропавловска". Разкопаването ще бъде реализирано на три етапа. Първият започва на 6 септември и ще продължи до 14 септември включително. Екипите ще работят по "Петропавловска" в участъка от ул. "Георги Бенковски" до входа към паркинга на Община Враца. В този период алтернативният маршрут ще е по ул. "Баба Йота". Вторият етап е от 15 септември до 25 септември и включва трасето от входа при паркинга на Общината до ул. "Грънчарска". Обиколният маршрут през този период ще е по ул. "Поп Сава Катрафилов” през "Червения площад" и по крайречния булевард. По същото трасе ще се пътува и по време на третия етап от разкопаването, когато ще се прави газопреносната мрежа от ул. "Грънчарска" до "Червения площад". Този етап ще продължи от 25 септември до 6 октомври включително. Проектите за организацията на движение са изготвени и съгласувани с КАТ. Ще бъде поставена и необходимата сигнализация. През целия период на строителните дейности ул. "Петропавловска" ще бъде затворена частично само във времето от 8 до 17.30 ч. В останалата част от денонощието по нея ще могат да се движат автомобили, а изкопите ще бъдат оградени и обозначени.

Хигиенната инспекция в Монтана глоби собствениците на три плувни басейни във Вършец. Те са допуснали некачествена обработка на водата. Минималната санкция  е 200 лева. Общо 20 са взетите водни проби в края на лятото,  съобщи директорката на РЗИ д-р Даниела Караилиева. "В проверките е включено взимане на водни проби както от откритите, така и от закрити басейни. Установено е несъответствие само при три от водните проби от басейни, намиращи се на територията на Вършец и касаят несъответствие спрямо нормативната база по показатели Ph, амоняк и нитрити. Своевременно са уведомени собствениците на басейни. Повторните проби не показаха отклонения от качествата на водата", обясни д-р Караилиева.

Студенти от Софийския университет проучват проблемите и възможностите за развитието на туризма в Белоградчик, Видин и Кула. В магистърската програма по туризъм и в момента голяма част от студентите работят в този бранш. Срещата премина в диалог между студентите и заместник кмета Росен Младенов. Той запозна гостите с най - важните програми в областта на туризма, по които работи общината. Студентите задаваха  конкретни въпроси, свързани с практически дейност в туристическия бизнес в града.

Наблюдение на лешояди в природата организира Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Инициативата е по повод Международния ден на лешоядите, отбелязван всяка година, първия съботен ден на месец септември. С цел популяризиране на нуждата от опазване на птиците, пред читалище "Развитие" във Враца беше открит информационен пункт. В неделя- 7 септември, ще бъде организирано наблюдение на белоглавите лешояди в района на село Долно Озирово, съобщи Оля Генова от Природен парк "Врачански Балкан". Представител на дружеството за защита на хищните птици ще води прехода, който е около 8 километра в едната посока.

Седмият фолклорен фестивал "Типченица пее 2014 " ще се проведе в събота, 6 септември, по случай Деня на Съединението и празника на мездренското село. Организатори на проявата са кметството и местното читалище "Съзнание- 1899". Фестивалът е с конкурсен характер и има осигурен награден фонд. Заявки за участие в него са подали фолклорни групи, танцови състави, дуети и индивидуални изпълнители от общините Мездра, Враца, Ботевград, Монтана, Бяла Слатина, Червен бряг, Сандански, Столична община. Основната цел на "Типченица пее" е да съхрани и популяризира фолклорните ни традиции и наследство, да стимулира интереса и любовта към българското народно творчество и да подтикне към издирване и разпространение на нашия уникален фолклор, съобщават организаторите. Празникът започва в 12 часа на площада в центъра на селото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33