Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето шотландци искат прекратяване на съюза с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път проучване на общественото мнение, по-малко от две седмици преди референдума в Шотландия, дава предимнство на искащите независимост.

Проучването на агенцията  YouGov, поръчано от „Сънди таймс,”  шокира политическите кръгове и на север и на юг на Острова след като показа, че 51 процента от шотландците ще гласуват с „да” в референдума срещу 49 на сто с „не”., без да се броят онези, които още не са взели решение.

Лидерът на движението „По-добре заедно” Алестър Дарлинг коментира незабавно,че подобни проучваниия трябва да събудят всеки, който е смятал досега, че референдумът отдавна е предрешен. В същото време в лагера на искащите незамисимост цари небивало оживление след като само преди месец някои анкети показваха изоставане с 14 процента.

Екипът на Алекс Салмънд сега търси всякакви начини да задържи инициативата през оставащите 11 дни и на 18 септемви да се стигне до най-голямата конституционна криза в историята на 307-годишния съюз.

Противниците на незасамостта  започват кампания да убедят шотландците, че е  по-добре да останат във Великобритания, което ще им даде финансова сигурност в рамките на Обединеното кралство и Европейския съюз. Те се позовават на изявление на висш служител на Европейската комисия, който предупреди, че на независима Шотландия ще й бъдат необходими пет години преди да може да се завърне в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!