Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Великобритания изготвило план за Шотландия, ако не се отдели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Джордж Озбърн заяви, че през следващите няколко дни правителството ще излезе с план за предоставяне на по-голяма автономия на Шотландия, ако гласоподавателите решат тя да остане част от Великобритания.

В интервю за ББС, след като за първи път проучване на общественото мнение даде предимство на искащите незамисимост на Шотлания, финонсовият министър заяви, че е изготвен план, съгласуван от трите основни партии – Консервативната, Лейбъристката и Либерал-демократическата – който ще предложи на Шотландия „най-доброто от двата свята”, по неговите думи. Планът, който зясагя сфери като данъчното облагане, разходите и социалните услуги, ще стане известен до няколко дни.

Политическите наблюдатели отбелязват, че планът е подобен на направеното в последния момент предложение на Квебек от канадското правителство през 1995 година, който предотврати отделянето на фрески говорящата провинция. Озбърн казва в интервюто, че е очевидно, че Шотландия иска по-голяма автономия и че торите, лейбъристите и либералдемократите са готови да й я предоставят.

Хората трябва да знаят, че като гласуват с „не” на независимостта, те гласуват за по-голямо самоуправление, за повече правомощия, без да се налага отделяне от Обединеното кралство, изтъкна британският финансов министър Джордж Озбърн.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!