Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш шеф на британския отдел за борба с тероризма призова Камерън да обмисли сътрудничество с режима в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивш шеф на британския отдел за борба с тероризма призова премиера Дейвид Камерън да обмисли сътрудничество с режима в Сирия и да потърси помощ от правителствата на Русия и Иран, за да може да се справи с "Ислямска държава".

Лорд Ричард Барет, който се оттегли от поста миналата година, заяви, че трябва да се търсят всякакви решения на кризата в Близкия изток, което не трябва да изключва сделка с президента на Сирия - Башар Асад. По ирония на съдбата, допълни той, Русия и Иран, могат да изиграят важна роля.

Според него НАТО вече успява в някаква степен да контролира джихадистите, но трябва да продължи да си сътрудничи с другите правителства в района, за да може да се разправи с радикалните ислямисти и в страни като Афганистан, Йордания, кюрдските райони и Турция.

Бившият шеф на МИ6 освен това призова за изработване на нов глобален план за борба с екстремизма. Ричард Барет смята, че Великобритания трябва да насърчава покаялите се джихадисти, сражаващи се в Сирия и Ирак, да се завърнат на Острова, а не да ги спира.

Освен че ще бъде събрана много ценна информация за "Ислямска държава" и радикалния ислямизъм, те, според него, могат по най-добър начин да обяснят на близките си защо е грешка да заминеш и да се сражаваш в чужбина, и по този начин да се спре потокът от британски джихадисти към Ирак и Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!