Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 септември 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

Демонстративно занятие за ликвидиране на последствията от химически инцидент, възникнал при катастрофа на автомобил с опасен товар беше организирано днес в района под Дунав мост 2. Инициативата е част от Седмицата на пожарната безопасност във Видин. Пред журналисти беше показана готовността за реагиране на различни институции при възникването на подобен инцидент."Това, което представихме е евакуация на пострадал от лекия автомобил и предаването му на Центъра за спешна медицинска помощ, тампониране на цистерната с опасни вещества, която, съгласно сценария, вследствие на ПТП-то се е разхерметизирала и има теч на амоняк и с разпръсната водна струя, колегите "улавят" парите на амоняка и спират тяхното разпространение. Сигналът за "произшествието" е подаден от Оперативния дежурен център на Дунав мост 2, който денонощно наблюдава съоръжението. Общо взето това е демонстрация на взаимодействието между частите на единната спасителна система- пожарна, полиция и спешна помощ", обясни Александър Дичев, началник група "Спасителна дейност" при Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РС ПБЗН)- Видин.

Около 70 доброволци помагат при почистването от наноси и отломки на пострадалите от наводнението през нощта срещу петък къщи в община Георги Дамяново. Бедственото положение остава в сила докато бъде почистено коритото на река Дългоделска Огоста и бъде възстановено водоснабдяването на две села. Огромно количество наноси по коритото на реката са променили на много места пътя й. Въпреки, че нивото е спаднало значително, все още вода минава през дворове и земеделски площи. Днес се работи усилено по водоснабдяването на село Говежда, което е без питейна вода шести ден, каза кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров:"От днес чакам сериозни фирми със сериозна техника, за да започнем да чистим коритото на реката, защото то ни е проблемното. Имаме много къщи застрашени, защото реката се е изместила и манва през дворовете." Водопроводът е напълно разрушен. В първото село по пътя му- Дълги дел- водопроводната мрежа е захранена с речна вода, която е негодна за пиене и може да се използва само за битови нужди. В следващото- Говежда, обаче това е невъзможно заради прекъснати тръби и затлачени шахти. И за двете населени места са осигурени водоноски и бутилирана вода. По първоначална оценка само неотложните аварийни дейности ще струват повече от милион.

Вече седем дни част от кварталите на Берковица са без вода- ж. к. "Заряница",  кв. "Беговица" и високите части на ж.к. "Стара планина" и "Сарая". Това бе причината днес Георги Ганов от Берковица да обяви протест и гладна стачка с искане за оставката на кмета. Междувременно стана ясно, че почистването на коритото на Берковска река, не е достатъчно- снощи само след половин час дъжд, водата отново преля в кв. "Беговица".

Педагогическият колектив на ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин се присъединява към инициативата на 15 септември родители и ученици да дарят средства в помощ на бедстващите ни сънародници вместо цветя. На тържественото откриване на Новата учебна година в двора на гимназията ще бъде поставена кутия за дарения. "Научихме за тази инициатива от медиите. Надяваме се и други училища да я подкрепят. Ще търсим възможност дарените пари да стигнат до конкретни хора, които имат нужда от тях", казаха учители от учебното заведение.
Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 10 392 879 лв. по бюджетите на министерствата на образованието и науката, на земеделието и храните и на културата за финансиране за ремонтни дейности на училищни сгради и на бази за учебно-практическо обучение. Средствата се осигуряват от Националната програма "Модернизация на материалната база в училище". С тях ще се ремонтират учебни работилници, лаборатории и други бази за практическо обучение. Ще се извършват дейности по енергийна ефективност, ремонт на учебни стаи, стаи в общежития, покриви, отоплителни и ВиК-системи, санитарни възли и коридори. Дейностите ще се изпълняват в държавните училища, финансирани от трите министерства.
До началото на учебната година във Враца ще бъдат обезопасени районите около детски градини и училища. Полицията вече започна кампанията "Да пазим децата на пътя", която по традиция се провежда в началото на учебната година. Информация на Жоро Александров.

17 училища и 16 детски градини в Община Видин ще посрещнат новата учебна година.  Извършени са ремонти на покриви и фасадата на някои училища "Св. Климент Охридски" и "Любен Каравелов". В момента се довършва работата по фасадата на природоматематическата гимназия. Ремонтът е със средства от Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Довършителните работи няма да попречат на нормалното протичане на учебния процес, увериха от Общината. Всички учебни и детски заведения отговарят на санитарно-хигиенните изисквания за нормалното обучение на своите възпитаници. До 14 септември основно ще бъдат почистени и дезинфекцирани всички класни стаи, кабинети и помещения в училищните сгради. Работници от общината освежават в районите на учебните заведения и детските градини пешеходните зони, съобщиха от Общината.

Нови 89 млн. лв. ще бъдат разплатени тази седмица по оперативна програма "Околна среда", съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Сред получателите са общините Козлодуй, Бяла Слатина, Монтана и Чупрене, както и  дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".

Клиенти на Националната агенция за приходите (НАП) получават писма по електронната поща, в които се иска попълване на банкови данни и информация за кредитни карти
. На английски език се съобщава за възстановяване на данък от 977,93 лева. Това най-вероятно е опит за измама, съобщават от агенцията и подчертават: "Служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъдат попълвани в електронни форми или изпращани по електронна поща."  Хората, получили писмо с подобно съдържание, могат да се свържат с НАП за допълнителна информация на телефон 0700 18 700. Агенцията е сезирала правоохранителните органи, като по случая тече разследване.

Обща трудова борса се проведе днес във Видин.
Срещата между работодатели и безработни беше организирана от Агенция по заетостта, Дирекция "Регионална служба по заетостта"- Монтана и Дирекция "Бюро по труда" във Видин. Едно от предложенията на работодателите, което предизвика голям интерес от страна на търсещите работа е заетост в голям лозов масив с хотел в село Гомотарци. Плановете са за наемане на работа на около 60 човека, като там ще се работи до месец декември, защото трябва да се презасаждат лози. Има подсигурен транспорт от фирмата до работното място, който пътува от Видин до селата Гомотарци и Кошава. Търсят се също така агроном и инженер, който да се занимава със слекскостопанската техника.

123 служители на Община Видин са преминали обучение за подобряване на професионалната компетентност. Повишаването на знанията е по проект на местната управа. Участниците в обучението придобиват нови знания и умения за работа с електронни таблици и база данни, запознават се с концепцията за комплексно административно обслужване и успешното й въвеждане в дейността на административните звена, подобряват компетенциите си в областта на разговорния английски език, изграждат основни знания относно сигурността на комуникационните системи в администрацията.

Заетите по националните и оперативни програми в община Кула към настоящия момент са 18 души. Още 24 човека са назначени по програмата "Сигурност". 195 души са били наети по програмите за заетост през миналата година. От Дирекция "Бюро по труда"- Видин обясниха, че програмите от периода 2007-2013 година са изчерпани. След дъждовните пролет и лято, които създадоха много проблеми на местните власти и на гражданите идва зимата. Разходите на домакинствата за отопление, храна, дрехи и медикаменти нарастват. Затова въпросът, който хората най-често отправят към общинските власти и служителите на Агенцията по заетостта, е: "Ще има ли програми?". Очаква се да започне договарянето за новия програмен период 2014-2020 година, с нови мерки и квоти, съобщиха още от "Бюро по труда" във Видин.

Община Ружинци е публикувала покана  за участие в обществена поръчка за доставка на твърди горива (въглища "Донбас" и брикети) за нуждите на общината през зимата. Прогнозната стойност на поръчката  е  до 66 000  лева без ДДС. Срокът  за получаване на офертите е  17:00 ч. на 23.09.2014 г.,  а отварянето им  е  на 24.09.2014 г. от 11:00  часа в Заседателна зала на общинска администрация Ружинци.

До края на седмицата 10 доброволци към община Монтана ще преминат 3-дневно обучение в Учебния център на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. Обучението е във връзка с кампанията "Седмица на пожарната безопасност" и професионалния празник на огнеборците. Информация на Любо Андреев.

Общ регионален брант "Пътешествай по земите на Източен Дунав", който представя възможностите за туризъм в трансграничния регион Румъния- България, представи във Видин Българската асоциация за алтернативен туризъм. Предстои да бъде качена в интернет обща база данни с информация за различните дейности. Целта на туристическия бранд е да популяризира региона в Европа.

Поради извършване на планова профилактика на предавателя ни на Петрохан, сигналът на Радио Видин на честота 103.9 мегахерца, няма да може да бъде приеман утре, 11 септември, от 9 до 17 часа. Може да слушате Радио ВИДИН на честоти за Видин- 97,1 мегахерца, за района на Белоградчик- на 106,8 мегахерца и на 94,4 мегахерца за района на Враца. Слушайте ни и през интернет на адрес- www.radiovidin.com.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48