Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ повеждат коалиция срещу групировката "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще оглавят коалиция срещу групировката "Ислямска държава", обяви тази нощ американският президент Барак Обама. В телевизионно обръщение той представи стратегия за справяне с групировката

Тази вечер, при наличието на ново иракско правителство и след консултации със съюзниците по света и с Конгреса у дома, мога да съобщя, че Америка повежда широка коалиция за свиване на тази терористична заплаха. Нашата цел е ясна: ще деградираме и в крайна сметка ще разрушим "Ислямска държава" чрез всеобхватна и продължителна стратегия за борба с тероризма.

Планът включва увеличаване на въздушните удари, изпращане на близо 500 допълнителни военни за оказване на помощ на иракските войски, подкрепа на иркаските и кюрдските сили в борбата им с "Ислямска държава" и продължаване на хуманитарните мисии. Предвиждат се и удари на убежища на терористите в Сирия. Президентът предлага и обучение и въоръжаване на части от сирийската опозиция – мярка, за която ще има нужда от одобрение на Конгреса. По време на телеконференция висши представители на администрацията на Белия дом казаха, че очакват затруднения при операциите в Сирия, заради недобрите отношения между Запада и президента Башар ал-Асад.

Искам американците да разберат, че тези усилия са различни от войните в Ирак и Афганистан. Няма да има американски военни на чуждестранна почва. Тази кампания срещу тероризма ще се провежда с постоянни и непреклонни усилия за унищожаване на "Ислямска държава", независимо къде се намират, с помощта на въздушна сила и подкрепа за партньорите ни на земята. Стратегията за елиминиране на терористи, които са заплаха за нас, заедно с подкрепа на партньорите ни на фронтовите линии е такава, която сме използвали успешно в Йемен и Сомалия от години.

В момента се работи по сформиране на коалиция, като основни партньори могат да бъдат страните в региона като Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, както и западни държави като Австралия и Канада. Очаква се да се включат и съюзници от НАТО.

Висши служители коментираха необходимостта от размяна на данни от разузнаването на различните държави за справяне с увеличаващия се брой чуждестранни бойци, които се присъединяват към "Ислямска държава", а след това могат да се завърнат по родните си страни и там да бъдат заплаха за сигурността. Към този момент няма данни за готовени атентати в САЩ. Стъпките, които президентът Обама предприема, са сходни на американските операции срещу терористи в Йемен и Сомалия. При тези мисии се е залагало предимно на ролята на местните сили и разузнаването.

Стратегията на американският президент ще влезе в сила малко след сформирането на новото иракско правителство, което включва представители на различни групи от обществото. Образуването на широкопредставително правителство беше едно от условията за засилване подкрепата на САЩ. Още в началото на въвличането на Америка в борбата срещу "Ислямска държава" Обама отбеляза, че неравнопоставеността в изпълнителната власт е довела до разрастване на екстремизма в Ирак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Републиканци и демократи от американския Конгрес не бяха единодушни за стратегията на Обама

Републиканци и демократи от американския Конгрес реагираха с коментари на стратегията на президента Барак Обама. Една реч не е същото като стратегия , коментира председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър, според когото..

публикувано на 11.09.14 в 07:29

Военното обучение на умерената сирийска опозиция ще се провежда в Саудитска Арабия

Военното обучение на умерената сирийска опозиция, което е част от обявената стратегия на американския президент, ще се провежда в Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес, цитирайки американски представител, пожелал анонимност. Друг източник от..

публикувано на 11.09.14 в 07:31

Сирийската "Национална коалиция" призовава Конгреса да одобри мерките на Обама

Подкрепяната от Запада сирийска опозиция приветства плановете на Барак Обама да разшири американската военна кампания срещу "Ислямска държава" с въздушни удари и в Сирия, предаде Ройтерс. Сирийската "Национална коалиция" призовава Конгреса да одобри..

публикувано на 11.09.14 в 09:43