Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 септември 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

121 са секционните избирателни комисии в община Видин, а в областта техният брой е 241, съобщиха от Районната избирателна комисия. На 14 септември изтича срокът, в който избирателите с увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. До момента не са постъпили подобни заявления, каза за Радио ВИДИН председателят на РИК Видин Бисерка Борисова. Броят на избирателите в областта е 96 594.

Нови социални услуги ще бъдат разкрити в Мездра- три Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и на едно Защитено жилище. В социалните заведения ще се предоставят качествени грижи за деца и младежи с увреждания от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) "Вяра, Надежда и Любов", както и за деца без увреждания, съобщава Мирослав Гетов от Община Мездра. В ЦНСТ-етата и Защитеното жилище ще бъдат настанени общо 44 деца и младежи. По проекта ще бъдат разкрити 64 постоянни работни места: 37 души персонал (детегледачи, възпитатели, социални работници, медицински сестри и фелдшер, трудотерапевти, арт терапевт, психолог) и 27 лица за подкрепящи дейности (социални консултанти, лекари педиатри, рехабилитатори, педагози, детегледачи, хигиенисти и т. н). В момента тече конкурс за подбор на персонала и на лицата за подкрепящите дейности. Те ще бъдат назначени на работа от 1 ноември, а до края на годината ще приключи преместването на децата и младежите от Социалния дом и настаняването им в центровете и защитеното жилище. Предоставяне на новия вид социални услуги ще започне  реално от 1 януари догодина.

Над 100 души ще могат да получават храна от обществена трапезария във Видин в студените месеци до края на годината. Социалната услуга ще се предлага от 1 октомври до 31 декември. Самотно живеещи хора, бездомни и семейства с минимални пенсии ще могат да получават храна от трапезарията. Трапезарията ще се намира  в Диетична социална кухня, находяща се в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" на ул. "Горазд" №23 във Видин.

За ремонти на училища, детски градини и детски комплекс в Монтана през лятото са вложени около 500 000 лева, съобщи кметът на общината Златко Живков. Почистват се училищните дворове и се проверяват спортните съоръжения в тях. Пешеходните пътеки пред училищата се подновяват. Ремонтът на Обединения детски комплекс в Монтана ще продължи до края на месец октомври, уточни Живков. Учениците в община Монтана, които пътуват до училища извън своето селище, ще бъдат извозвани със седем ученически автобуса.

Утре, 12 септември, Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин ще посрещне новите ученици от 8 и 9 клас и техните родители. Това е традиция за училището през последните 4 години. "Поканили сме родителите и учениците от новите паралелки в 8 и 9 клас да дойдат в училище и да се запознаят с класните ръководители, да видят класните стаи, да получат първоначални указани”- обясни директорът на гимназията Евлогия Манджукова.

Доказаното наличие на тигрови комари в град Лом не е причина за безпокойство сред населението, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Монтана. След сигнали на жители на крайдунавския град за увеличена численост на комари в частни домове са извършени проверки, при които са открити тигрови комари. Това е първото регистриране на този вид комар в област Монтана. Здравната инспекция е препоръчала на Кмета на община Лом да извърши обработки с инсектициди и да информира населението как да се предпази от създаването на биотопи за размножаване на комарите. Храктерна особеност на тигровите комари е, че хапят и през деня, а не само вечер, както останалите видове и пренася вируси, предизвикващи треска с инфекциозен характер. В момента епидемичната обстановка е спокойна и не е регистриран повишен брой заболявания, пренасяни от комарите и кърлежите, допълниха от Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Двама гранични полицаи от Видин са отличени за проявен професионализъм и постигнати високи резултати. Те бяха наградени от министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главния прокурор Сотир Цацаров. Отличията са заради участие в операцията, при която е разбит сериозен трафик на голямо количество наркотични вещества, подчерта министър Бакалов. С негова заповед с "Почетен знак на МВР" -ІІІ степен са наградени Бисер Бадев и Йордан Йорданов - служители на Гранично-полицейски участък - Видин, които на 6 септември на граничен пункт "Дунав мост 2" са задържали полски гражданин, транспортирал в камиона си 198 кг хероин. Главният прокурор Сотир Цацаров награди полицаите с Почетен знак на прокуратурата.

Спад на криминалната престъпност отчитат от полицията във Видин. 1 014  криминални и икономически престъпления са регистрирани на територията на областта от началото на годината до 30 август. Отчетен е спад на криминалната престъпност с близо 15% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Константин Джунински.

Активно се работи по разкриването на убийството, извършено на първи септември в село Извор, съобщиха от полицията.
"Намерен е автомобилът на жертвата. Иззет е като веществено доказателство. Насрочени са и са направени експертизи от служители на Научно изследователския институт по криминалистика и криминология в София и нашата научно-техническа лаборатория"- съобщи комисар Джунински.

Литературен клуб "Христо Ботев" и Групата на художниците при НЧ "Просвета 1925" Мездра откриват днес творческия си сезон с литературно четене и изложба от рисунки "В света на детските фантазии" на Гергана Стефанова. Младата художничка е на 13 години и излага 12 свои творби. Те са повлияни от японския стил "манга", което означава комикси и карикатури.

С панихида в памет на загиналите воини, отслужена  пред Костницата в Скобелевия парк, беше почетена 137-ата годишнина от най-кръвопролитния Трети щурм за Плевен. Представители на институции и граждани поднесоха цветя и венци в знак на признателност към героите от Плевенската епопея. Историческият Трети щурм ще оживее с възстановка на събитията, която ще се състои на 14 септември, неделя, от 10.30 в района на Панорама "Плевенска епопея 1877 г.". В проявата ще участват общо над 180 членове на "Традиция Милитария"- Румъния, и на региналните клубове "Традиция" от София, Пловдив, Панагюрище, Копривщица, с. Мирково, Софийска област, с Баня, Община Панагюрище, Карлово-Сопот, Стара Загора, Нова Загора, Велико Търново, Габрово, Троян-Априлци, Тетевен, Ловеч, Етрополе, Русе, Преслав, Силистра, Добрич, Шумен и Плевен. Сред поканените гости са представители на посолствата на страните участнички в Руско-турската война, Областна управа, Общински съвет - Плевен.

Средновековен фестивал "Бъдинъ" започва крепостта "Баба Вида" във Видин. Проявата се организира от Община Видин, съвместно с Регионалния исторически музей и със съдействието на Сдружение за исторически възстановки "Чигот", Средновековно общество "Модус Вивенди", Видинската Света митрополия. Началото ще бъде поставено с изложбата "Християнски светини" и пресъздаване на битка. На другия ден в програмата са включени представяне на средновековни двубои, семинар "Европейска средновековна кухня", след който ще има дегустация на характерни за епохата храни и напитки, турнир по стрелба с лък и концерт на група "Ambient folklore". Проявата ще продължи два дни- на 12 и 13 септември. Откриването е от 17.30 ч.

Художникът Валери Никифоров открива Ретроспективна изложба в художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията включва 85 творби- живопис, мозайка и рисунки. Изложбата представя творби на автора от ученическите му години в художествената гимназия до сега. Девет от живописните платна са от парижкия цикъл в творчеството на художника. Експозицията се открива утре, 12 септември, в 17 часа.

ЧЕЗ уведомява своите абонати, че поради належащ планов ремонт на ел.съоръженията в трафопост "Театър" Видин за времето от 8,30 до 12 часа на 12 септември ще бъде преустановено електроснабдяването в централната част на града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33