Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическа буря се разрази във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическа буря се разрази във Великобритания след обвинения, че официален Лондон умишлено е позволил изтичане на информация, която да навреди на кампанията за независимост на Шотландия.

Секретарят на кабинета на Министерския съвет сър Джеръми Хейууд отхвърли твърденията на първия министър на Шотландия Алекс Салмънд, че министерството на финансите умишлено е позволило изтичане на чувствителна информация, която да навреди на кампанията за независимост. Хейууд отрече и обвиненията в разпространяване на тревожни слухове. Салмънд призова за разследване на изтичането на информация, че "Роял банк ъф Скотланд" планира преместване на офисите си в Лондон, ако Шотландия гласува с "да" в референдума за независимост на 18-и септември.

Междувременно последното проучване на общественото мнение показва, че противниците на независимостта водят с 52 процента срещу 48 на сто за искащите независимост. Анкетата е на агенция YouGov за вестниците "Таймс" и "Сън". Политическата буря между Джеръми Хейууд и Алекс Салмънд се разрази по-малко от седмица преди гласуването. Пет банки, сред които "Роял банк ъф Скотланд", обявиха, че ще преместят дейността си извън Шотландия, ако тя стане независима, а големи търговски верига като "Джон Люис" и АЗДА предупредиха, че цените на стоките им в Шотландия могат да се увеличат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!