Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатоли Първанов: "Помощта на хората от Чипровци ми е много нужна"

Снимка: Светослав Цветанов
Този петък в "Добро утро, кмете" ви отвеждаме до едно много старо селище, възникнало още в тракийско време- Чипровци.

От римското наименование на медта "купрум" идва името на селището, което първоначално било Кипровец, после Чипровец и накрая днешното Чипровци от 1956 г.

Оказва се, че Чипровци изживява своя разцвет през първите три века на Османското владичество. През XVI- XVII век Чипровци се прославя като най-големия златарски център на Балканите. През 1688 година тук се вдига известното Чипровско въстание, организирано от българските католици. То завършва с неуспех, но слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и Хабсбургските територии.

През XIX век най- бързо се развива килимарството. Със сигурност няма човек, който да не е чувал за чипровските килими, които са ръчно изработени и прославят селището по целия свят.

СнимкаДнес Чипровци е едно малко и спокойно градче. В околностите му природата е великолепна и може да се види красивият Чипровски водопад.

Кметът Анатоли Първанов ни прие в кабинета си и ни разказа какво представлява града сега.

"Чипровци се обезлюдява, няма работа за младите хора. Има едно предприятие за добив на флуорит- там работят около 150 души, и едно предприятие за дървопреработване в село Митровци. Официално, по документи жителите на Чипровци са 3 800, а реално са 3 000- 3 200. Навремето в общината е имало около 12 000- 13 000 души. Децата в училището все повече намаляват - в момента са 92, в детската градина са само 60. Проблемите на Чипровци са толкова много, че реално са неразрешими. Все пак, опитваме се да подобрим условията на живот на хората. Да им създадем т.нар. малки благинки- да им сложим пейки, да оправим улиците, да имат постоянно вода, да им осигурим транспорт, аптека", казва кметът на планинското градче.

СнимкаУсилията на местния управник са съсредоточени в изграждането на социални домове в общината и в новия спортен комплекс, който трябва да бъде завършен до края на 2014 година.

"Помощта на хората ми е много нужна. От тях зависи да променим общината", споделя Анатоли Първанов.

Целия разговор с кмета на Чипровци чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00