Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочи се скандалът за намесата на бизнес лидери и банки в дебатите за независимостта на Шотландия

Алекс Салмънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скандалът около намесата на бизнес-лидери и банки в дебата за независимостта на Шотландия се задълбочи с навлизанетето на кампанята в последната седмица преди референдума на 18 септември.

Първият министър на Шотландия, Алекс Салмънд, окачестви намесата на бизнес фигури като „безочлив опит за сплашване” от страна на Уестминстър. Думите му идват след коментара на икономиста в Дойче банк Дейвид Фолкъртс-Ландау, че гласоподавателите и политиците не са успели да проумеят отрицателните последствия от независимостта. Икономистът твърди, че гласуването за независимост може да се сравни с грешките, които са довели до Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Междувременно полицията в Шотландия потвърди, че е получила оплакване от притежателя на дял в Роял банк ъф Скотланд, Питър де Винк, привърженик на независимостта на Шотландия, че британското правителство е разпространило чувствителна информация за банката, като е информирало журналистите, че банката възнамерява да премести офисите си в Лондон, ако Шотландия стане независима.

Последното проучване на общественото мнение на „Гардиън” показва лека преднина на противниците на независимоста от 51 процента срещу 49 на сто за искащите независимост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!