Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката държавна телевизия няма да излъчи днес речта на лидера на опозицията Алексис Ципрас

Гърция телевизия ЕРТ ERT
Снимка: БГНЕС

Гръцката държавна телевизия няма да излъчи днес речта на лидера на опозицията Алексис Ципрас пред изложителите на панаира в Солун. Гръцките журналисти коментират, че забраната за излъчване на лидера на опозицията е скандален контрол върху държавните медии.
На международния панаир в Солун по традиция всяка година премиерът и лидерът на опозицията изнасят реч за икономическата политика на Гърция през следващата година. Тези изяви се следят с интерес от гърците и се излъчват директно от държавната телевизия. Речта на премиера Андонис Самарас беше при откриването на панаира, а днес е посещението на лидера на опозицията Алексис Ципрас.
Държавната телевизия отказа да излъчи тази вечер речта на лидера на СИРИЗА. Според говорителя на правителството, трябва да се спази равновесието в медийните изяви между премиера и опозицията. След като Самарас отказа да даде пресконференция, то и всички опозиционни лидери имат право на едно участие. Програмата на Алексис Ципрас включва и пресконференция в Солун.
Ръководството на Управителния съвет на гръцката радио-телевизионна държавна компания НЕРИТ подаде днес оставка.
Според журналисти това е непознат досега опит за цензура върху държавна медия. От централата на партията СИРИЗА направиха изявление, като обвиняват правителството в пълно потъпкване на демокрацията. Опозиционните партии поискаха спешно свикване на парламентарната комисия по етика.
Частни телевизионни медии вече съобщиха, че променят програмата си и тази вечер ще излъчват директно от Солун речта на Алексис Ципрас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!