Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Великобритания се събра на спешно заседание заради екзекуцията на Дейвид Хейнс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Великобритания се събра на спешно заседание, след като джихадистите в Сирия екзекутираха британския хуманитарен служител Дейвид Хейнс.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви спешно заседание на специалната група за кризисни ситуации „Кобра“ след „отвратителното и недопустимо“ убийство на Дейвид Хейнс.

Междувременно Министерството на външните работи се опитва да установи автентичността на разпространеното през нощта видео с обезглавяването на Хейнс, в което се отправя заплаха, че втори британски заложник ще бъде следващия екзекутиран, ако американците не преустановят въздушните удари по позиции на „Ислямска държава“ в Ирак.

Във видеото Хейнс декларира, че държи напълно отговорен Дейвид Камерън за неговата екзекуция, за това, че е влязъл в коалиция със САЩ срещи „Ислямска държава“, така както е постъпил и неговият предшественик Тони Блеър.

Американският президент Барак Обама изрази съболезнования на семейството на Хейнс и обеща да работи с Великобритания.

 
В самата Великобритания се надигат все повече призиви за военна намеса, а някои медии днес пряко обвиняват правителството, че е разпространило невярна информация, че спецчастите са по следите на британските джихадисти, извършващи екзекуциите.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Британският комитет "Кобра" заседава заради запис с убийство от "Ислямска държава"

Спешно заседание на британския комитет за извънредни ситуации "Кобра" се очаква да бъде проведено днес, след разпространения тази нощ видеозапис от групировката "Ислямска държава", за който се твърди, че показва убийството на британския хуманитарен работник..

публикувано на 14.09.14 в 10:05

Екстремистите от „Ислямска държава” разпространиха видео с обезглавяването на британски заложник

Екстремистите от „Ислямска държава” разпространиха видео, което твърдят, че показва обезглавяването на британския заложник Дейвид Хейнс . В клипа, озглавен „Послание до съюзниците на Америка”, маскиран мъж убива човек, който прилича на..

публикувано на 14.09.14 в 10:16

Около 930 френски граждани или жители участват или планират да участват в джихада в Ирак и Сирия

Около 930 френски граждани или жители участват или планират да участват в джихада в Ирак и Сирия. Това съобщи вътрешният министър на франция Бернар Казньов . По думите му, 350 от тях в момента се намират в тези страни. От тях 60 са жени. Казньов съобщи, че..

публикувано на 14.09.14 в 11:53

Дейвид Камерън: "Ислямска държава" е въплъщение на злото

Групировката "Ислямска държава" е въплъщение на злото, заяви британският премиер Дейвид Камерън от резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 и се закани, че ще страната му ще се бори с нея колкото и дълго да отнеме това.  В изказване след спешното заседание..

обновено на 14.09.14 в 17:41