Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единна Русия" печели регионалните избори в Русия

| обновено на 15.09.14 в 11:28

Управляващата партия "Единна Русия" затвърди своите позиции в местната власт след вчерашните избори, които се проведоха при ниска активност в почти всички региони на Руската федерация. От имащите право да гласуват 75 милиона души по-малко от половината се явиха в избирателните участъци. Всички издигнати и подкрепени от партията на властта кандидати за губернатори в 30 региона печелят още на първия тур, и то с голямо мнозинство.

Медиите с особено внимание следяха как гласува Москва, тъй като за първи път от 11 години изборите за градска Дума бяха мажоритарни, а опозицията в повечето избирателни райони издигна общи кандидати. Но и тук изненади нямаше – след преброяване на всички бюлетини стана ясно, че нито един опозиционен политик не влиза в местния парламент, който ще продължи да бъде под контрола на партията на властта.

За първи път вчера гласуваха избирателите в Крим след анексирането на полуострова от Русия, като активността беше значително по-ниска в сравнение с референдума за независимост през март. От обработените досега протоколи се вижда, че "Единна Русия" има подкрепата на над 70% от избирателите. С няколко депутати в местния парламент ще бъдат представени и националистите от Либералдемократическата партия на Владимир Жириновски.

Събитията в Украйна, с които през последните месеци започват и завършват телевизионните новини, поставиха на заден план местните проблеми, коментират повечето социолози. Според тях внушителната победа на управляващата партия "Единна Русия" е и пряк резултат от изключително високия в момента рейтинг на президента Владимир Путин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!