Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският премиер Давутоглу пристига в Северен Кипър, ден преди преговорите по Кипърския въпрос

Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Турция Давутоглу пристига на посещение в Северен Кипър, ден преди началото на поредния кръг от преговорите за решаването на Кипърския въпрос.

От разговорите на турския премиер Ахмет Давутоглу с лидерите на самообявилата се Севернокипърска турска република се очаква по-голяма яснота за турските планове за Кипър.

При посещението си на 1-ви септември турският президент Реджеп Ердоган се обяви за решаване на Кипърския въпрос чрез федерация на две държави с политическо равенство и еднакъв статут, което предизвика много гневна реакция в Кипър.

Още като външен министър на Турция, Ахмет Давутоглу бе в окупираните територии през месец май тази година. Тогава той се противопостави много силно на мерките за изграждане на доверие между двете кипърски общности и специално на връщането на Фамагуста на нейните законни жители.

Според коментари в Кипър Турция прави стъпки към постепенното въвеждане на “План Б” за решаване на Кипърския въпрос. Министърът на външните работи Йоанис Касулидис посочи, че действията на турската страна подготвят почвата за безизходица в преговорния процес.

Давутоглу идва на острова само ден преди да започне третата фаза на преговорите между лидерите на двете общности на разделената страна.

Днес в Никозия пристига и новоназначеният специален съветник на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос Еспен Барт Ейде. Той ще има вечеря с лидерите на кипърските гърци – президента Никос Анастасиадис, и на кипърските турци Дервиш Ероглу, а в сряда ще ръководи първата тяхна среща след лятната ваканция. С нея те навлизат в третата фаза на преговорите за решаване на Кипърския въпрос. Това е етапът на конкретни решения и отстъпки от двете страни, макар че до момента няма постигнато съгласие между тях по нито един от ключовите въпроси.

В свое изявление генералният секретар на ООН Бан Ки-мун подчерта, че решаването на Кипърския въпрос сега е "стратегически приоритет" за ООН и международната общност, като се имат предвид сътресенията и напрежението в региона на Източното Средиземноморие. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!