Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди референдума за независимост битката за бъдещето на Шотландия загрубя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди референдума за независимост на Шотландия силите са изравнени, а страстите се разгорещиха до крайна степен. Битката за бъдещето на Шотландия загрубя с навлизането в последния ден преди референдума за независимост. Двата лагера си размениха горчиви обиди, на места се стигна дори до физически сблъсъци.

Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд заяви, че кампанията е показала и грозната си страна, след като самият той се наложи да прекъсне посещението си в Единбург, където беше блъскан и апострофиран на среща в търговски център, а депутатът Джордж Галоуей беше заплашен на митинг в Глазгоу, че ще получи куршум в главата.

Националистите от своя страна обвиниха юнионистите в долни лъжи и сплашване.

Днес лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Алекс Салмънд ще отправи призив към народа на Шотландия да гласува така, че да се събуди в петък сутринта в първия ден на една по-добра страна.

Три от последните четири проучвания на общественото мнение показват лека преднина на противниците на независимостта и едно дава предимство на искащите независимост. Все още обаче около 350 000 души се колебаят и експертите са на мнение, че именно тяхното решение ще определи крайния изход в референдума. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!