Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: Бюрокрацията заплашва медицината в България

д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС


Бюрокрацията заплашва медицината в България, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му администрацията е стигнала до крайност в писането на "безумни правила" и налагането на наказания на лекарите.

На личните  лекари им трябва повече време да пишат, отколкото да преглеждат, каза д-р Кацаров като даде и други примери:

Вчера ми се обади една колежка от извънболничната помощ. Опашка пред вратата, амбулаторните листа незавършени, за да може да прегледа хората да не чакат. В този момент влиза проверка на Здравната каса и 600 лева глоба, защото не са завършени амбулаторните листа. Тя просто жената се опитва да спести на хората времето. Преди няколко месеца към нас се обърна мъж, който е с остеопороза. До април месец той е получавал лекарство за лечение, при това платено от здравната каса, април месец прекратяват даването на лекарството. Колегата е глобен за това нещо, защото на някой му хрумнало, че в кратката характеристика на продукта било записано, че се дава на жени, а не било записано, че се дава и за остеопороза на мъже. Доц. Христо Дамянов го глобиха с 12 хиляди лева. Той е уролог. Затова, че предписвал и прилагал лекарства, които били за онкологично болни. Сякаш не е завършил медицина и не може сам да прецени кое лекарство на кой пациент да даде.

Намесата на администрацията в медицината заплашва самата медицина в страната ни, категоричен е Стойчо Кацаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!