Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестното шествие на "Напоителни системи" блокира централни столични улици

| обновено на 18.09.14 в 15:45
Снимка: БТА

Работници и служители от "Напоителни системи" излязоха на протест с искане да получат забавените с месеци заплати, както и да се осигурят средства за работата на държавното дружество. Те поискаха гаранции, че отпуснатите вчера от правителството четири и половина милиона лева наистина ще бъдат за заплати и осигуровки. Протестът, който премина по централни софийски улици, приключи пред Министерския съвет, където хората връчиха декларация на премиера Георги Близнашки.

Искаме да напомним на управляващите, че сме живи хора и трябва да се храним. Превърнахме се в просяци и носим дрехи втора употреба, каза един от работниците в "Напоителни системи".

Протестиращите огласяха улиците със свирки, сирени и вувузели. Те са облечени в лилави и сини жилетки с надпис КНСБ и "Подкрепа".

Част от плакатите гласят: "Няма да търпим повече бедност и унижения", "За бедствия и аварии - 70 милиона лева, за превенцията - нула", "Без нас наводненията ще са повече, а държавата нехае", "Господа министри, вие снощи вечеряхте, нали?", писа на един от трансперантите. Те изразиха своето недоволство пред репортер на БНР:

Протестираме, защото не са ни изплатени заплатите от юни месец. Надяваме се, че ще ни отпуснат и някакви пари за отводняването и напояването. Постоянно е. Забавят се заплатите, които иначе са много малки и не ги изплащат навреме.

Няма никаква стабилност в "Напоителни системи". С тези нередовни заплати, води всичко. Няма поддръжки по тези съоръжения.

Не е нормално в тази държава да ходя на работа вече шест месеца  и да не си получавам заплатата. Условията на труд също не отговарят на изискванията, защото нямаме пари да поддържаме и за работно облекло.

В декларацията на протестиращите се настоява за спешни решения за държавните дружества "Напоителни системи". Настояват за изплащане на дължимите работни заплати в пълен размер до края на септември, за възстановяване на средства от над 19 милиона лева, за средства, необходими за превенция от наводнения в размер на 15 милиона лева. Искат отговорна управленска политика за напояване и отводняване в държавата. "Отново сме тук изпълнени с гняв, безнадеждност и отчаяние", пише в декларацията. 

Премиерът Георги Близнашки се срещна с тях и заяви, че исканията им са справедливи:

В по-дългосрочен план ще се опитаме да търсим онова решение, което обаче според експертите от Министерството на финансите трябва да мине през един обстоен одит, но давате си сметка, че с тези ограничени ресурси, с които разполагаме, ние не можем да направим много.

В отговор Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, заяви:

Искаме гаранции, че ще отидат за работни заплати и осигуровки, а не по фирми и други кръгове. Искаме трайно решение и да кажем „Искаме работа“.

Протестиращите ще останат на символичен палактов лагер в близост до президентството, докато не получат парите по банковите си сметки, каза за "Хоризонт" Павел Чирийски - зам.-председател на Националната федерация „Земеделие и горско стопанство” към КТ „Подкрепа”.

Синдикатите заплашиха с нови протести, ако не се намери трайно решение на проблема.

Подробностите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!