Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП за втори път в последните месеци излезе с препоръка за спиране на проекта „Южен поток”

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският парламент за втори път в последните месеци излезе с препоръка за спиране на проекта „Южен поток”. Този призив се съдържа в приета днес резолюция за Украйна, обект на която са и отношенията Европейски съюз - Русия.

В документа евродепутатите призовават страните-членки да спрат планираните споразумения с Русия в енергийния сектор, включително и за газопровода „Южен поток”. Позицията на Европейския парламент за още санкции срещу руската страна включва и препоръка Евросъюзът да разглежда междусистемните връзки и съоръженията за съхранение или обратно подаване на газ като стратегически активи, и съответно да регулира дела на трети страни в тези ключови сектори.

Според друг текст от резолюцията трябва да бъде обмислено изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели, както и на международната платежна система SWIFT.

Споразумението за асоцииране и свободна търговия между Европейския съюз и Украйна „не може и няма да се промени“, въпреки руския натиск, пише още в документа, с който евродепутатите приканват за бърза ратификация от страните-членки.

Европейският парламент настоява още да бъдат отпуснати повече средства за селските стопани, засегнати от руските търговски ограничения, както и да се разширят защитните мерки за европейската селскостопанска продукция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!