Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евангелос Венизелос опроверга твърденията, че гръцки граждани са активисти на джихадистите

Евангелос Венизелос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос опроверга публикации в медиите, според които гръцки граждани са активисти на джихадистите.
Публикации в гръцките медии създадоха напрежение с твърденията, че в Гърция не само има хора, които участват активно в организация на джихадисти, но и се извършва военното им обучение. Гръцката полиция категорично отхвърли, че в град Маркопуло, в близост до летището в Атина, се обучават джихадисти за пилоти.
В изявлението на външния министър Евангелос Венизелос се посочва, че Гърция няма проблем с джихадистите, но в района има. Министър Венизелос отказа да уточни в коя страна от региона има джихадисти и от къде е получил информацията.
Според високопоставен служител в службата по защита на границата разкрити са седем гръцки граждани, направили неуспешен опит да влязат в Сирия. Все пак граничните служби проверяват щателно всички бежанци от страни, където има силно присъствие на джихадистите.
Вселенският патриарх Вартоломей, който е на посещение в Гърция, каза на литургия в Дидимотихо, че в Ливан и Сирия се извършват масови убийства на християни, като ги "разпъвали на кръст". Патриархът призова за незабавно спиране на кръвопролитията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!