Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До "Царевец" откриха царски манастир от времето на Иван Асен Втори

Хитко Вачев
Снимка: Катя Чорова

Археологът от Историческия музей във Велико Търново,  професор Хитко Вачев, откри един от Богородичните манастири, съществували в средновековната столица. При разкопки в източното подножие на крепостта "Царевец",  той е намерил основите на църква, над 4000 фрагмента от стенописи и 700 елемента, сред които и златни, от мозаечна патронна икона на Света Богородица. Според професор Вачев, това е царски манастир, вероятно от времето на Иван Асен Втори.

От писмените извори е известно, че в Търново, през епохата на средновековието, точно в столичния период на Търново, има три богородични манастира. Имам щастието да уверя, че съм открил един от богородичните манастири. Това е само църквата към манастира. Църквата е строена в 30-те години на 13 век. Има запазен надпис. Той е частично запазен надпис, на който се чете цар. Тъй като писмените извори сочат, че по времето на цар Иван Асен и съпругата му Анна-Мария се издигат множество манастири, вероятно става дума за изграждането на манастира, по времето на Иван Асен. Продължава да функционира и през 14-ти век. Упоменато е в Похвалното слово на Евтимий Търновски за Григорий Цамблак. Патриархът също много често е посещавал този манастир. Гробницата е с доста особена форма, във формата на кораб. По този начин се изгражда само митрополитски и патриаршески гробници. Имам всички основания да считам, че тук вероятно е погребан някой от българските патриарси.

Професор Вачев очаква държавата да отпусне 30 хиляди лева за спешна консервация и защитно покритие на  разкритата част от средновековния манастир. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!