Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските бежанци, които намериха убежище в Русия, са започнали да се завръщат по домовете си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските бежанци, които намериха убежище в Русия, са започнали да се завръщат по домовете си.

Постигнатото примирие в Югоизточна Украйна, което продължава като цяло да се спазва, даде възможност на много украинци да предприемат пътуване обратно към родината си. През последната седмица на руската граница се забелязва струпване на много повече от обичайното украински граждани, съобщи Сергей Иванов, ръководител на администрацията на руския президент.

Потокът бежанци, които търсеха спасение на руска територия, започна критично да нараства през юни, когато се ожесточиха бойните действия между украинската армия и сепаратистите в Донецка и Луганска област. По данни на руската Федерална миграционна служба в периода след 1-ви април около 820 хиляди граждани на Украйна са влезли в Русия и са останали на нейна територия. Всеки, който е пожелал да продължи престоя си в Русия, е добре дошъл и властите ще направят всичко необходимо тези хора да имат нормални условия за живот, посочи още Сергей Иванов и добави, че никой не кара бежанците да приемат руско гражданство. По думите му тези хора ще могат да продължат да живеят и работят в Русия независимо от техния статут.

По данни на администрацията на самопровъзгласилата се Луганска народна република ежедневно от Русия се завръщат около 2 500 бежанци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!