Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болестта "син език" стигна и до Видинско

2
Снимка: Радио ВИДИН


Две огнища на болестта "син език" са констатирани във Видинско. Положителни са пробите за болестта в две ферми, в селата Воднянци и Гомотарци. Изчакват се резултати от 19 проби в други населени места. Това стана ясно на проведеното днес заседание на областната епизоотична комисия.

"Пикът на заболаването е преминал, но все още се появяват нови огнища, заради благоприятните климатични условия.  Засечени са и сигнали за Румъния, както и за съседни сръбски села. При проведеното в края на август заседание на комисията бе отчетено, че Видин е една от 6-те области, които не са засегнати от заболяването син език. В средата на септември, след съмнения за наличие на признаци на заболяването във ферма в с. Гомотарци, е отчетена положителна проба. Няколко дни по-късно заболяването е констатирано и в село Воднянци", каза д-р Цветан Топчиев, директор на областната Дирекция по безопасност на храните.

Две от животните в с. Воднянци са умрели. Заради невъзможността за извозване към екарисаж, те са загробени според изискванията. Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени, за всяко умряло, маркирано животно, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

Предприети са конкретни мерки за неразпространение на заболяването. Всички животни в двете населени са напръскани, третирани са и помещенията, в които се отглеждат. Профилактика се извършва и във всички останали населени места, в които има съмнения за заболяването- с. Пешаково, с. Долни Лом, с. Тополовец /общ. Кула/, с. Дреновец, с. Старопатица, с. Цар Петрово, с. Вещица, Белоградчик, с. Арчар, с. Ярловица, с. Ново село, с. Винарово, с. Дружба. Кръвни проби са изпратени на акредитирана лаборатория в София, изчакват се резултати.

Със заповед областният управител на област Видин Кръстьо Спасов разпореди изпълнението на мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта син език по преживните животни в област Видин. Със заповедта от днес се забранява транспортирането и придвижването на възприемчиви към "син език" животни, отглеждани в близост до зоните с констатирани огнища на заболяването на територията на област Видин. Ограничителните мерки се отнасят за животновъдните обекти, разположени в радиус от 20 км от огнищата на болестта, както и попадащите в 100-километровата предпазна зона на общините Видин, Брегово, Белоградчик, Бойница, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене. В тези райони се забранява и извеждането на паша във времето от  19.00 до 08.00 ч., когато е активният летеж на куликоидите (кръвосмучещи насокеми) - основните преносители на вирусното заболяване. Предвижда се цялостна дезинсекция на животните, помещенията, торищата и местата за водопой. На собствениците на животновъдни обекти в наблюдаваната зона се забранява закупуването на едри и дребни преживни животни с неизвестен здравен статус и произход и без ветеринарно медицинско свидетелство. Взети са мерки за хуманното умъртвяване и загробване на заболели животни. 

"Заболяването "син език" не е опасно за хората. С предприетите мерки няма риск заразено с вируса месо да попадне на пазара", бе категоричен д-р Топчиев.  

С изпълнението на заповедта на областния управител са ангажирани представителите на Областната дирекция по безопасност на храните, кметовете на общини и представители на държавните горски стопанства. За съдействие и контрол по изпълнението й ще се разчита и на органите на МВР. Текста на заповедта може да прочетете тук: text_zapoved.doc

По информация на БАБХ положителни проби за заболяването "син език" са отчетени и в селата Веслец, Вировско и Върбица /общ. Враца/, както и в Люти дол, Царевец и Крапец /общ. Мездра/. За област Монтана се изчакват резултати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08