Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болестта "син език" стигна и до Видинско

2
Снимка: Радио ВИДИН


Две огнища на болестта "син език" са констатирани във Видинско. Положителни са пробите за болестта в две ферми, в селата Воднянци и Гомотарци. Изчакват се резултати от 19 проби в други населени места. Това стана ясно на проведеното днес заседание на областната епизоотична комисия.

"Пикът на заболаването е преминал, но все още се появяват нови огнища, заради благоприятните климатични условия.  Засечени са и сигнали за Румъния, както и за съседни сръбски села. При проведеното в края на август заседание на комисията бе отчетено, че Видин е една от 6-те области, които не са засегнати от заболяването син език. В средата на септември, след съмнения за наличие на признаци на заболяването във ферма в с. Гомотарци, е отчетена положителна проба. Няколко дни по-късно заболяването е констатирано и в село Воднянци", каза д-р Цветан Топчиев, директор на областната Дирекция по безопасност на храните.

Две от животните в с. Воднянци са умрели. Заради невъзможността за извозване към екарисаж, те са загробени според изискванията. Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени, за всяко умряло, маркирано животно, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

Предприети са конкретни мерки за неразпространение на заболяването. Всички животни в двете населени са напръскани, третирани са и помещенията, в които се отглеждат. Профилактика се извършва и във всички останали населени места, в които има съмнения за заболяването- с. Пешаково, с. Долни Лом, с. Тополовец /общ. Кула/, с. Дреновец, с. Старопатица, с. Цар Петрово, с. Вещица, Белоградчик, с. Арчар, с. Ярловица, с. Ново село, с. Винарово, с. Дружба. Кръвни проби са изпратени на акредитирана лаборатория в София, изчакват се резултати.

Със заповед областният управител на област Видин Кръстьо Спасов разпореди изпълнението на мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта син език по преживните животни в област Видин. Със заповедта от днес се забранява транспортирането и придвижването на възприемчиви към "син език" животни, отглеждани в близост до зоните с констатирани огнища на заболяването на територията на област Видин. Ограничителните мерки се отнасят за животновъдните обекти, разположени в радиус от 20 км от огнищата на болестта, както и попадащите в 100-километровата предпазна зона на общините Видин, Брегово, Белоградчик, Бойница, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене. В тези райони се забранява и извеждането на паша във времето от  19.00 до 08.00 ч., когато е активният летеж на куликоидите (кръвосмучещи насокеми) - основните преносители на вирусното заболяване. Предвижда се цялостна дезинсекция на животните, помещенията, торищата и местата за водопой. На собствениците на животновъдни обекти в наблюдаваната зона се забранява закупуването на едри и дребни преживни животни с неизвестен здравен статус и произход и без ветеринарно медицинско свидетелство. Взети са мерки за хуманното умъртвяване и загробване на заболели животни. 

"Заболяването "син език" не е опасно за хората. С предприетите мерки няма риск заразено с вируса месо да попадне на пазара", бе категоричен д-р Топчиев.  

С изпълнението на заповедта на областния управител са ангажирани представителите на Областната дирекция по безопасност на храните, кметовете на общини и представители на държавните горски стопанства. За съдействие и контрол по изпълнението й ще се разчита и на органите на МВР. Текста на заповедта може да прочетете тук: text_zapoved.doc

По информация на БАБХ положителни проби за заболяването "син език" са отчетени и в селата Веслец, Вировско и Върбица /общ. Враца/, както и в Люти дол, Царевец и Крапец /общ. Мездра/. За област Монтана се изчакват резултати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деца се събират на православен лагер в Клисурския манастир

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир , каза Йоана Горанова , преподавател по вероучение в Неделното училище към митрополията. "Името православен лагер напътства в това, че неговата цел ще бъде децата, които са учили вероучение, дори и тези,..

публикувано на 26.06.24 в 15:02

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик"

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 16 точки.  Съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината". Така бе гласувано проф. д-р Божидар Попов да е новият почетен гражданин. Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град..

публикувано на 26.06.24 в 08:45

Национално учение проверява плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй"

На 26 и 27 юни ще се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2024“, в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР.  За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа...

публикувано на 26.06.24 в 08:30