Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко над 42 млн. лв. ще е субсидията за БНР за догодина

Снимка: Ивайло Михайлов


Малко над 42 милиона лева ще е субсидията за Българското национално радио за догодина. Решението на Министерския съвет за бюджетите на обществените медии беше обсъдено на днешното заседание на Съвета за електронни медии.

Два  варианта на проекта за бюджет е представило Националното радио, за което беше и похвалено затова, че подробно е описано за какво и как се предвижда да се похарчат парите. Първият вариант е разработен на базата на указанията на финансовото министерство и според него БНР трябва да разполага за догодина с почти 38 милиона лева. Спаска Янева, началник на отдел "Бюджет и финанси" към дирекция "Обща администрация" в СЕМ, обясни: 

Определената им субсидия с решение 215 от МС в размер на 42 121 000 лева е намален с 10 на сто или на база 37 908 900 лева. Недостигът на средства за 2015-а година, съгласно разчетите на БНР, е в размер на 23 милиона или те искат субсидия за 2015-а година - 61 милиона, за 2016 година - 52 400 000, за 2017-та година - 51 980 000 лева.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов:

Непременно в становището трябва да се включи необходимостта парите за разпространение да се извадят от бюджетите на двете обществени медии, за да е ясно колко по-малки са всъщност тези бюджети. Досега те изглеждат големи бюджети, тъй като вътре само като пощенски гълъб едни пари от държавата отиват в мултиплекса, като те всъщност нямат никаква собствена воля в това разпределяне.

Сега предстои СЕМ да изпрати до Министерство на финансите своето становище по тези цифри.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!