Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 септември 2014 година

Млади математици от Видин отбелязаха Европейския ден на езиците
Снимка: Росен Ракаджиев


В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин бе проведен открит урок "Зная и мога"- съвместна инициатива на Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим І" и чуждоезиковата читалня на библиотеката. Присъстваха ученици от VІІІ г клас, директорът на гимназията- Румяна Петрова и  учителите- Нора Иванова, Камелия Кюртина и Марчела Маркова. Урокът бе посветен на Европейския ден на езиците. Младите математици представиха изучаваните чужди езици в училището- английски, руски и немски език. Децата изгледаха филмче на различни езици, обогатиха чуждоезиковите си познания чрез интересни презентации и се насладиха на рецитал от стихове. Урокът завърши с интерактивна игра, подготвена от служителите в библиотеката. Всички ученици получиха книжки "Опознай Европа". Целта на Европейския ден на езиците е да отпразнува езиковото разнообразие на Европа и да подкрепи владеенето на повече чужди езици. В Европейския съюз има 24 официални езика, около 60 регионални и малцинствени езика и повече от 175 езика на имигранти.

Служители на "Напоителни системи" клон Мизия ще продължат да дежурят в палатковия лагер в центъра на София. Недоволството е заради неизплатени заплати. В протеста участват представители от всички клонове на дружеството в страната, които дежурят на смени в палатковия лагер. Очаква се реално заплатите да могат да се изтеглят чрез банкоматите в понеделник. Днес в Държавен вестник е публикувано Постановление, с което се отпускат 4.5 млн. лв на "Напоителни системи" за заплати и осигуровки до месец август, въпреки това служителите на дружеството остават ще продължат да протестират. Това каза за Радио ВИДИН от палатковия лагер в центъра на София Игор Репкин, ръководител на Хидротехнически район Монтана и секретар на Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа". В протеста участват представители от всички клонове на дружеството в страната, които дежурят на смени в палатковия лагер. Очаква се реално заплатите да могат да се изтеглят чрез банкоматите в понеделник.

400 хиляди лева забавени заплати дължат работодатели от област Монтана. Две от трите големите фирми-длъжници в региона веча са започнали да превеждат възнагражденията. От август отново длъжник е дружество "Напоителни системи", но проблемът е национален, каза инж. Димитър Петров, директор на дирекция "Инспекция по труда" Монтана: "Към момента имаме информация, че е изплатена заплатата за май. Получихме информация, че до края на тази седмица ще бъде изплатена в пълен размер и заплатата за юни." Напусналите работници, които имат да взимат заплати могат да ги търсят по съдебен път, напомни Димитър Петров. За неизплащане на възнаграждения от 2013-та година до сега Инспекцията е съставила 68 акта за 153 хиляди лева. За този период след намесата на контролния орган работодателите са изплатили над 2 милиона и половина лева забавени възнаграждения.

Малко повече от година след пуска на втория мост на Дунав при Видин-Калафат, вече се извършват ремонтни дейности и се подменя изцяло асфалтовото покритие на съоръжението в посока Румъния - България. Информацията за стартиралия ремонт потвърди и изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост 2 Видин - Калафат", Владимир Андреев: "Извършва се гаранционно изкърпване на възникналите проблеми с асфалтовото покритие. От изпълнителя- испанската фирма FCC взеха решение да се подмени настилката на едното платно за движение от Румъния към България. В момента се полага хидроизолация. Преминаването по моста е нормално."

Общественият съвет към Община Враца разпредели помощ под формата на ваучери, предоставени от БЧК, за граждани, пострадали от наводненията през август, съобщиха от пресцентъра на общината. Ваучерите са на обща стойност близо 40 хил. лева и са за купуването на строителни материали, кухненска посуда, почистващи и дезинфекционни препарати. Помощите ще получат 130 бенефициенти от 11 села. Ваучерите ще бъдат раздавани от БЧК - Враца. Предстои съветът да излезе с решение, с което да бъдат определени жителите, които ще получат и финансово подпомагане. Средствата са предоставени от националната дарителска кампания на БЧК и са в общ размер на 41 хил лв.

14 безработни от Берковица са назначени от днес на работа по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Бройките са отпуснати във връзка с наводненията в Община Берковица. Хората са назначени за аварийни дейности и ще почистват речните корита и канавки на 8-часов работен ден за срок от 6 месеца, съобщиха от пресцентъра на Община Берковица.

По информация на дирекция "Бюро по труда" - Берковица към средата на септември на трудовия пазар в общината се търсят най-вече медицински специалисти и учители. Обявени са свободни места за лекари по ендокринология, неврология, нефрология, анестезиология, трима рехабилитатори и медицинска сестра на 4-часов трудов договор. Търсят се също двама детски учители, един възпитател за деца в начален етап и един ресурсен учител. Обявени са и свободни позиции за помощник директор по учебната дейност и социален работник. Има свободни работни места за средно специално, средно професионално и средно общо образование. Те са за петима шофьори на ТИР, главен енергетик, кредитен експерт и кредитен консултант. На четири часов  ден се търси един общ работник за поддръжка на сгради.  

Над 80% от първолаците в област Монтана получиха помощи. В социалните служби са подадени 959 молби-декларации, одобрени са 909 от тях. На 15 септември в класните стаи влязоха 1218 първокласници. Има отказ само на 6 молби, главно за надвишаване на дохода. 28 майки с деца до 1 години, които учат във висше учебно заведение, са получили еднократна помощ от 2 880 лева. Спрямо миналата година желаещите са с 10 повече.

До 30 септември е срокът, в който жителите на община Берковица, които нямат частна гора, могат да подават заявления за снабдяване с дърва. За отоплителен сезон 2014/2015 г. Държавно горско стопанство - Берковица отпуска дърва на цена 13.80 лв. без ДДС за 1 куб. м за град Берковица и селата. Общото количество на дървата, които се отпускат, е 2000 кубика - 1515 кубика са определени за Берковица и кв. Раковица, а останалото количество е разпределено за селата. За неусвоените количества дърва за огрев ще има ново преразпределение чрез прием на заявления за добив на дърва от местното население в насаждения, в които сечта е приключила от дърводобивните фирми.

"Добро утро, видинлии, където и да сте!" е името на самостоятелната изложба с творби на фотографа Бани, която бе открита в Художествената галерия на Видин- "Никола Петров". Авторът Ангел Ангелов-Бани, е избрал да покаже 30 пейзажни фотографии- изгреви, които излага за пръв път пред публика. "Повечето фотоси са от кея на Дунава. Има и от Градската градина. На снимките е Утрото. Зараждането на деня. Слънцето. Хубавото начало", обобщава фотографът темата на своята самостоятелна изложба.

Днес във видинското село Покрайна започна 15-ото издание на тридневния Международен фестивал на влашката и румънска песен и танц. Фестивалът ще се проведе от 26 до 28 септември в село Покрайна и във Видин.  "Ще участват състави от Румъния, Сърбия и България. Започваме с изложба и концерт в село Покрайна. Фестивалната програма започва с концерта в 18:00 часа"- каза за Радио ВИДИН Пламка Любомирова, председател на видинския клон на Асоциацията на власите в България:

"Фестивал на надеждата" организират за втора поредна година във видинското Ново село. Инициативата е на представители на видинските Евангелски църкви. "Подготвили сме изпълнения на християнски групи и певци, безплатна християнска литература, по-голямата част от която е предоставена безвъзмездно от богослова проф. д-р Дечко Свиленов. Ще има закуски и напитки, безплатни медицински и фризьорски услуги, а за децата и младежите ще работят два центъра за игри и забавления, в които също по подходящ за възрастта им начин, ще бъде представено и библейското послание"- каза за Радио ВИДИН пастор Веселин Йотов- координатор за България. Специален гост ще бъде Епископ Поликарп. Събитието се организира утре, 27 септември от 10:00 часа пред кметството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48