Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на строителите в Петрич поискаха оставката на заместник-кмета

Оставката на заместник-кмета на Петрич поискаха от местното сдружение на строителите, които блокираха с машини сградата на общината.

Години наред определени фирми изпълняват строителни и ремонтни дейности, които са на пряко договаряне и не влизат в обсега на обществените поръчки, подлежащи на контрол, оплакаха се от сдружението, обединяващо техници, инженери и архитекти като физически лица. За това днес протестът им бе пред Общината, а искането лаконично: "Заместник-кметът трябва да се смени и главният инженер".

Протестиращите аргументираха с цифри своето неводолство, довело голяма част от бранша до фалит: "От това, което е направено за седем години някъде 0,85 процента са дадени на тези хора, които сме в сдружението. Нещата са така направени, че зимата трябва да тръгне някаква фирма, която трябва да спечели и тези данни се залагат в тръжните книжа".

Кметът на Петрич Вельо Илиев категорично отрече да има избирателно отношение към строителите. По неговите справки, собствениците на фирмите, които стоят зад протеста: "Тези двамата господа, които вършат тези действия, са работили най-много в общината. Единият е изпълнявал най-големия обект - депото за твърди битови отпадъци. Другият постоянно в годината са му давани поръчки без явяване на конкурс" и допълни, че в основата на напрежението днес е голяма обществена поръчка за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, която се обжалва в съда точно от една от тези фирми.

Протестиращите са внесли декларация в Общинския съвет. Твърдят, че тя е подкрепена от седем политически субекта на местно ниво. Прочитът на градоначалника Вельо Илиев: "Тази истерия, която по време на избори се предизвиква, ме кара да си мисля, че цялата тяхна акция има и политически привкус".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!