Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва двудневна благотворителна кампания за събиране на детски книжки за лекуващи се в болници деца

Двудневна благотворителна кампания за събиране на детски книжки за лекуващи се в болници деца започва по обед в София. Всеки може да подари любима книга от своето детство на болно дете.

Инициативата е под наслов "Дари книжка - зарадвай болно дете" и е част от дейностите в рамките на националната кампания за подобряване на болничния престой на децата "Приказки без край". Българската педиатрична асоциация е един от организаторите. Йорданка Димитрова кани всички деца и техните родители в "Сердика център" още в 10 часа:

Тези книжки са предназначени за децата, които са хоспитализирани в софийските болници и общински такива. Те ще бъдат дарени на специално събитие на 1-ви октомври в Александровска болница.

Кампанията ще зарадва с книжка децата от 13 лечебни заведения в София, Русе, Варна и Пловдив. За две години аниматорите са достигнали до 5 хиляди малчугани и са направили болничния им престой по-поносим. Йорданка Димитрова разкри как става това:

Аниматорите, които са млади хора, обучени с медицински профил, посещават определени кътове в болницата, които са за игри и забавления. Те четат книжки на децата, оцветяват с тях, играят им куклен театър, танцуват, забавляват се, и на тези, които са лежащо болни, след това минават и им четат приказки, или се занимават с тях по начин, който е удачен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!