Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за актуализацията на бюджета предвижда дефицит от 4% и заем от 4,5 милиарда лева

| обновено на 27.09.14 в 15:25

Дефицит от 4 процента от Брутния вътрешен продукт и нов заем от близо 4,5 милиарда лева предвижда проектът на актуализацията на бюджета от служебното правителство. Това означава, че дупката в държавната хазна ще е над 3 милиарда лева, а не заложените милиард и половина лева.Новият държавен дълг ще трябва да осигурява буфери за гарантиране стабилността на банковата система и социалната система.Документът е публикуван на  сайта на финансовото министерство и е раздаден на социалните партньори.

Реално дефицитът в държавния бюджет ще нарасне до 3,6 на сто от Брутния вътрешен продукт,  или в левово изражение - с милиард и половина лева. Но от финансовото министерство са заложили и недостигът на средства в Здравната каса, както и разплатените през Републиканския бюджет пари по двете спрени от Европейската комисия оперативни програми - "Околна среда" и "Регинално развитие", по които чакаме възоновяване на плащанията в края на октомври. С тях в сметката, дефицитът достига 4 на сто, или повече от 3 млрд. лв.

Проектът за актуализацията предвижда и спад в първоначално заложения ръст на икономиката - от 1,8 на 1,5 на сто. Това означава редуциране надолу на очаквания размер на БВП с два милиарда и половина. Оттук и рисковете за неизпълнението на данъчните приходи. Според актуализираните прогнози за приходите, заложеното неизпълнение ще надхвърли един милиард.

Така, надценената прогноза за икономическата ситуация и очакваната повече от процент дефлация за годината, налагат актуализацията на бюджета. Според проекта, за бюджетните учреждения се предвиждат 448 милиона и половина, като най-големият недостиг на пари се очертава в здравеопазването и във МВР. Сериозно недофинансиране има и в социалната система, заради увеличения брой на нуждаещите се от социална закрила.

По отношение на дълга, в предвидените 4 млрд и половина, е заложена възможност за дългово финансиране с обезпечаване на одобрената от ЕК държавна помощ в размер на 3 млрд. лв. от държавния бюджет, в подкрепа на банковата ни система. Други 700 млн. лв. са предвидени към Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Посочените обстоятелства налагат увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв., което прави 28,4 % от прогнозния брутен вътрешен продукт. Предвижда се максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 милиарда във връзка с предвидената възможност за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете.




 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тристранка

Позицията на работодателските организации и синдикатите за актуализацията ще стане ясна на Тристранния съвет

Позицията на работодателските организации и синдикатите за актуализацията на бюджета и за теглене на нов заем от 4,5 милиарда лева ще стане ясна на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това стана ясно след като днес финансовото министерство..

публикувано на 27.09.14 в 16:56