Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Чети с мен“обхваща цялата страна

Инициативата „Чети с мен“, организирана от Министерството на културата и под патронажа на президента Росен Плевнелиев, ще се проведе днес в цялата страна. БНР е медиен партньор, а журналисти от радиото ще четат откъси от произведения на свои любими автори.

Софийската локация на "Чети с мен" е Борисовата градина, а в страната - библиотеките и читалищата. Идеята е хиляди да се съберат с книга в ръка в неделния ден, за да четат заедно. В различни кътчета на Борисовата градина популярни личности и посланици на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любимите си книги. Основната цел е поставяне на рекорд за масово четене, а мотото на кампанията е "Чети с мен, доведи приятел". В рамките на кампанията, журналисти от Националното радио ще четат откъси от произведения на свои любими автори. Ще участват Ирина Недева, Диана Янкулова, Румен Стоичков и Ангел Григоров от "Хоризонт", както и колеги от програмите "Христо Ботев" и "София". Мястото е езерото с лилиите в Борисовата градина от 11.00 ч.

В рамките на кампанията, по идея на регионалната библиотека във Враца, ще бъде направен опит за национален рекорд по четене.

В центъра на Враца ще бъдат обособени зони за четене на детски приказки, откъси от любими книги или книги, които врачани четат в момента. Ще има и място, където децата ще могат да нарисуват любимия си литературен герой. Ще бъде обособена и зона за размяна на книги. В кампанията "Чети с мен" ще се включи и 65-годишната Роза Николова. Тя е от модерните баби, които ползват компютър и Интернет, но възпитава внука си в интерес към книгите:

Да чета книжка ми е най-любимото нещо, макар че много чета на компютъра, ползвам и социалните мрежи, чета и сайтовете за новини, за интересни неща, които се случват в света, но много обичам, особено когато времето е лошо и имам свободно време, да взема любима книжка, да си почета. Много ми е хубаво някой да ми предложи интересно заглавие, да си го намеря и това смятам, че трябва да предам и на моето внуче и непрекъснато му казвам: "Освен компютъра, много е хубаво човек да чете".

Читателите, които ще се регистрират в библиотеката в Червен бряг днес, ще получат правото една година да ползват безплатно всички услуги на библиотеката.

Регионалната народна библиотека "Петко Рачев Славейков" във Велико Търново ще отвори два филиала, които се намират в най-големите градски квартали, съобщи директорът ѝ Иван Александров.

Пред регионалната библиотека в Ямбол от 11 часа, всички, които обичат книгата и четенето могат да се включат също в с любимото си четиво в инициативата "Чети с мен".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!