Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия успешно изведе в орбита телекомуникационен спътник

Снимка: Агенция Новости

Русия успешно изведе на геостационарна орбита телекомуникационен спътник с помощта на ракетата –носител „Протон”. Стартът се следеше с особено внимание след като през месец май ракета от подобен тип претърпя авария.

Изведеният в орбита космически апарат „Лъч” ще помогне на руската навигационна система ГЛОНАСС  да постигне точност до по-малко от един метър, което e съпоставимо с качествата на американския GPS. Освен това телекомуникационният спътник ще осигурява връзка с руската част от Международната космическа станция, с космическите апарати на ниска орбита, както и с ракетите- носители.

Преди четири месеца предишният старт на „Протон-М” заедно с ускорителя „Бриз-М” беше помрачен от авария, която не позволи на най-мощния руски телекомуникационен сателит „Експрес” да достигне зададената орбита и той изгоря в плътните слоеве на атмосферата. 

омисията, която разследваше инцидента, стигна до извода, че повредата е била в един от двигателите на третата степен и така ракетата е станала неуправляема. Един от членовете на комисията тогава заяви, че се е разглеждала и версията за саботаж, но по-късно не се появи информация дали тя е била потвърдена или отхвърлена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!